Home Izdvojeno Andrea Ceković iz Dubranca predstavlja svoje likovne radove u Galženici

Andrea Ceković iz Dubranca predstavlja svoje likovne radove u Galženici

Kao učiteljica želi prenijeti ljubav prema slikanju i umjetnosti i na učenike

PODIJELITE
Foto: Knjižnica Galženica

U izlogu Galerije Galženica postavljena je nova izložba likovnih radova. Ovog puta riječ je o radovima Andree Ceković koja živi u Dubrancu, a radi kao učiteljica u Mičevcu. Radovi koji su predstavljeni pod nazivom “Putovanje zvano život” bili su jedni od prijavljenih na poziv za izlaganje amaterskih likovnih radova koji je objavljen u lipnju 2023. godine.

“Od malih nogu privlači me likovna umjetnost i slikanje. Sjećam se kako sam znala gledati brojne dokumentarne filmove o raznim umjetnicima, njihovim djelima i raznim likovnim razdobljima. U srednjoj školi mi se taj svijet likovne umjetnosti još više približio kada nas je profesorica uistinu naučila gledati i vidjeti ljepotu u likovnim djelima”, objašnjava Ceković.

“Ne postoji ništa osim kista u ruci i papira”

Ističe kako je na fakultetu odlučila da će joj slikanje biti jedna vrsta ispušnog ventila: “Kada slikam u potpunosti sam uronjena u proces i tada kao da vrijeme stane i ne postoji ništa osim kista u ruci i papira. Najviše volim slikati akrilnim bojama i tušem, inspiraciju nalazim u svakodnevnim situacijama, a najviše se vodim emocijama u odabiru likovnih motiva. Osim što slikam, volim i vesti i na taj način se izraziti i ponekad kombinirati tehnike.”

Ljubav prema slikanju želi prenijeti i na učenike. “Najviše me veseli kada su njihovi radovi objavljeni u dječjim časopisima. Osim ljubavi prema likovnom izražavanju, pokušavam prenijeti i ljubav prema matematici, koja je po meni isto jedna vrsta umjetnosti, tako što djecu poučavam abacus soroban.”

Osim što slika, povremeno i piše pjesme i fotografira. “Veoma sam ponosna što će moja prva izložba biti baš u Knjižnici Galženica jer je to mjesto koje je mojem srcu drago. Moja poruka za kraj svima je rečenica koju je rekao slikar Jean Baptiste Chardin: „Ne slika se bojama nego osjećajima.“”

Izložba se može razgledati od 10. do 23. lipnja 2024.