Home Izdvojeno ALPE ADRIA CUP Košarkaši Gorice po prvi put sudjeluju na europskom natjecanju krajem rujna

ALPE ADRIA CUP Košarkaši Gorice po prvi put sudjeluju na europskom natjecanju krajem rujna

Alpe Adria Cup ove će sezone obuhvatiti 16 ekipa iz Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a osim Gorice od hrvatskih ekipa sudjeluju još Šibenka i Adria Oil Škrljevo

PODIJELITE
Foto: Marin Sušić

Poslije uspješnog iskoraka u regionalne košarkaške vode koje su imali u prošloj sezoni natjecanjem u ABA 2 ligi, KK Gorica se odlučila za korak više i priključila se europskom natjecanju – Alpe Adria Cupu.

Alpe Adria Cup ove će sezone obuhvatiti 16 ekipa iz Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a osim Gorice od hrvatskih ekipa sudjeluju još Šibenka i Adria Oil Škrljevo.

Momčadi će biti podijeljene u četiri skupine s po četiri ekipe, a dvoje prvoplasiranih plasirat će se u četvrtfinale. Ovo garantira minimalno 6 jakih međunarodnih utakmica i vjerujemo da će Sesarov stroj i ove godine na najbolji mogući način  predstavljati hrvatsku košarku.

Ždrijebom je odlučeno da se Bikovi natječu u C skupini, a protivnici će im biti MKS Dabrowa Gornica (Poljska), Spišski Rytieri (Slovačka) i BK IMMOunited Dukes (Austrija).

Šibenka će se u regularnom dijelu Kupa natjecati u Grupi A s BK Pardubice (Češka), Levicki Patrioti (Slovačka) i Raiffeisen Flyers Wels (Austrija). Adria Oil Škrljevo natjecat će se u skupini D sa Slunetom iz Usti nad Labi (Češka), BC Prievidza (Poljska) te Ilirijom iz Ljubljane (Slovenija).

Izvor: KK Gorica

Hrvatski košarkaški savez već duže vrijeme radi na inicijativi afirmacije Alpe Adria Cupa u suradnji s košarkaškim savezima Slovenije, Austrije, Čeke, Slovačke i Poljske.

– Vodeći ljudi HKS-a su nam prezentirali svoje planove i ideje koje su usmjerene prema osnaživanju hrvatske košarke i klubova koji se natječu u HT-Premijer ligi i njihove želje da budemo jedan od tri hrvatska kluba koji bi se natjecali u Alpe Adria Cupu – istaknuo je predsjednik Gorice Duško Radović te nadodao:

Sagledavši cijelu situaciju te razgovarajući s kolegama iz KK Adria-Oil Škrljevo i KK Šibenka koji bi uz nas bili hrvatski trio koji bi predstavljao hrvatsku košarku u ovom natjecanju, odlučili smo dati svoju privolu HKS-u da nas nominira za natjecanje i podršku u definiranju propozicija natjecanja u Alpe Adria Cupa kao i  njegovo daljnje osnaživanje i pozicioniranje kod FIBA-e. Na ovaj način smo željeli dodatno pokazati da podržavamo vodstvo HKS-a u njihovom radu na povratu renomea hrvatske košarke i u tome aktivno participirati.

Predsjednik Gorice Duško Radović nada se da će ideja u potpunosti saživjeti te da će KK Gorica kroz natjecanje u Alpe Adria Cupu dostojno prezentirati hrvatsku košarku, ne samo klub, već i grad Veliku Goricu kao i cijelu Hrvatsku na gostovanjima u nama susjednim europskim zemljama.

Vjerujem da će i naše turističke zajednice i gospodarstvo prepoznati mogućnosti svoje promocije kroz naše sudjelovanje u ovom natjecanju te da će se i oni uključiti u ovaj projekt HKS-a na osnaživanju domaće košarke – zaključio je predsjednik kluba.

Sportski direktor Ljubo Prgomet raduje se novim izazovima koji su pred Bikovima.

Veselimo se novom natjecanju koje je dobilo na ozbiljnosti uključivanjem nacionalnih saveza u samu organizaciju lige. Naši mladi igrači će dobiti prilku da se pokažu na tržištu EU s klubovima koji imaju puno veće budžete od nas. Po imenima liga je dosta konkurentna. Mi smo u skupini s Poljacima, Austrijancima i Slovacima pa ćemo imati priliku predstaviti se u tim zemljama. Nadamo se da će i navijači moći na tribine i da će nas podržati u velikom broju pa da uz njihovu podršku prođemo prvu fazu natjecanja – riječi su bivšeg košarkarša Gorice, a sadašnjeg sukreatora sportske politike kluba.

Nacionalni košarkaški savezi zemalja iz kojih dolaze klubovi koji se natječu – Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, stali su iza ovog natjecanja što mu svakako daje na težini. Prve utakmice su na rasporedu krajem rujna, a četvrtfinale je planirano krajem siječnja. Polufinalne utakmice su u veljači, a finale u ožujku 2022. godine.

Osim Alpe Adria Kupa Gorica će se natjecati i u nacionalnom prvenstvu – HT premijer ligi gdje su ambicije ostati u vrhu hrvatske košarke, među četiri najuspješnija kluba.