Home Gospodarstvo AGLOMERACIJA Barišić: Nema više povratka nazad

AGLOMERACIJA Barišić: Nema više povratka nazad

U sklopu projekta Aglomeracija danas su isporučena četiri nova vozila za VG Vodoopskrbu, opremljena suvremenim tehnologijama, vrijedni 7,2 milijuna kuna

PODIJELITE

Ipak se kreće! Svi najvažniji ugovori potrebni za kompletan projekt Aglomeracije Velika Gorica, koji obuhvaća ne samo zaštitu pitke vode već i izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, trebali bi biti potpisani do kraja godine, a već s početkom iduće kreću prvi radovi.

Četiri nova vozila za VG Vodoopskrbu

U sklopu ovog, jednog od najvećih i najvažnijih strateških projekata na području grada, danas je napravljen još jedan korak. VG Vodoopskrbi predana su četiri nova vozila. Riječ je o dva kombi vozila i dvije cisterne vrijednosti 7,2 milijuna kuna. Združena su to sredstva EU fondova, koji su sudjelovali u najvećem obimu od 68 posto, resorno Ministarstvo zaštite okoliša uključilo se s 23 posto, a Vg Vodoopskrba s devet posto sredstava.

Kamioni su opremljeni specijalnim sustavima zapremnine za reciklažu i usisnim pumpama koje filtriraju mulj i odvajaju vodu, a sva su vozila moderno opremljena, s najnovijom tehnologijom, pa čak i sustavom specijalnih kamera i kompjutera koji na vrijeme mogu detektirati kvar.

Velik je i važan ovo događaj u našem vodoopskrbnom društvu koje do sad nije imalo vozila ni opreme ovakve vrijednosti, zbog čega smo je nerijetko iznajmljivali, no sada ćemo, kako ističe direktor Tomislav Jelisavac na toj stavci i uštedjeti, pa novac usmjeriti u neke druge, značajne aktivnosti. “Ovime smo podigli standard ne samo Vodoopskrbe, već i usluga na području Grada”, zaključuje.

Direktor VG Vodoopskrbe, Tomislav Jelisavac (desno) u društvu gradonačelnika Barišića

Aglomeracija “skuplja” za 175 milijuna kuna

A što se tiče ostalih natječaja u sklop projekta Aglomeracije, gradonačelnik Dražen Barišić obavještava kako je provedeni i drugi natječaji, onaj za vidljivost i vođenje projekta kao i za nadzor, a očekuje se okončanje natječaja za samoizvođenje na tri tehnoekonomske cjeline.

“Nema više povratka nazad, oprema je isporučena i očekujemo zaokružiti i tu cjelinu , govori gradonačelnik koji podsjeća kako ukupna cijena više neće biti 505 milijuna kuna, već viša, i to za 175 milijuna. U konačnici, bit će blizu 700 milijuna kuna vrijednosti zbog, ponavlja Barišić, pristiglih ponuda koje su iznad procijenjenih. No, uvjerava kako nema straha od eventualnog stopiranja. Surađuju s gradovima i općinama koji su u sličnim pozicijama, a podršku imaju i od resornog ministarstva i premijera.

“Vlada treba osigurati nešto manje od milijardu kuna da se mogu potpisati svi ugovori i krenuti radovi. To nisu sredstva koja će otići iz Hrvatske već se ulaže u kvalitetu života u velikim gradovima”, zaključio je gradonačelnik.