Home FOTO VIJEST 8. BUŠEVSKA KESTENIJADA Miris kestena, utrka kosilica i impozantni oldtimeri na jednom...

8. BUŠEVSKA KESTENIJADA Miris kestena, utrka kosilica i impozantni oldtimeri na jednom mjestu

Posjetitelji su osim kestena i mošta, te domaćeg kruha mogli po simboličnim cijenama mogli kupiti i štrukle, a sav prihod ide u fond humanitarnog projekta Buševca “Petrinja-Glina-Sisak, Buševec je uz Vas”

PODIJELITE
Foto: Tomislava Bradić

Subota u Buševcu protekla je uz miris kestena, zvuk traktorskih kosilica i impresivne oldtimere! Osmo je ovo izdanje Buševske kestenijade, te treći Tur Challenge u organizaciji udruge Moj Buševec koja djeluje od 2013. godine, kada su ujedno pokrenuli i prvu kestenijadu.

– Baziramo se na manifestaciji koja nije toliko poznata u ovom dijelu Turopolja, čak i u Hrvatskoj ali i šire, što se tiče utrke kosilica. Ujedno, na našem području nema kestenijade, pa na ovaj način Turopoljcima želimo približiti kestene Vukomeričkih gorica i da se malo družimo. Ovo je višesatna manifestacija gdje se skupi oko 300-400 ljudi koji nas svake godine posjete. Nadalje, početkom rujna pozvali smo sve oldtimer klubove koji su svake godine u Hrvatskoj Kostajnici, stoga nisu mogli prisustvovati, ali ovdje je stigao oldtimer klub Turopolje – kazao je predsjednik udruge Moj Buševec, Danijel Rožić.

Pobjednik treće utrke traktorskih kosilica je 12-ogodišnji Matija Ervojić koji je po prvi puta sudjelovao na Tur Challenge-u. Drugo mjesto zauzeo je pobjednik prvog Tur Challenge-a Filip Rožić, dok je treće mjesto zauzeo Luka Mravec.

Po prvi puta – oldtimeri Turopolja na jednom mjestu!

Po prvi puta nakon osnivanja 15. rujna, okupili su se članovi Oldtimer kluba Turopolje. Na jednom mjestu tako su se našli impozantni primjerci vozila koja datiraju još iz 40-ih i 50-ih godina. Oldtimeri su izazvali oduševljenje posjetitelja.

– S današnjim danom u Udruzi imamo 21 člana a tek smo krenuli! U Klubu imamo sve, od motorića i APN-a do kombajna. Imamo čak i ratna vozila iz doba Drugog svjetskog rata. Ovo radimo iz čiste ljubavi, želimo čuvati naša vozila i prenositi ih na nove generacije, a na ponos grada Velike Gorice  –  kazao je predsjednik kluba Vladimir Štarkelj.

Nekad je, ističe član i jedan od inicijatora ovog Kluba Davorina Babić i veliki ljubitelj motora, na našem području bilo najnovijih motora koje nigdje niste mogli naći, a s vremenom je nekako taj trend u Turopolju nestao.

– Gorica je prije 40-ak godina važila kao motoristički grad, a sada želimo oživiti tu ljubav prema vozilima. Siguran sam da po štagljevima i garažama diljem našeg kraja ima jako puno tih vozila i zaista bi bila šteta da padnu u zaborav. A pošto smo mi Turopoljci, moramo mi svoje i njegovati – kazao je Davorin Babić.

Naime, posjetitelji su osim kestena i mošta, te domaćeg kruha mogli po simboličnim cijenama mogli kupiti i štrukle, a sav prihod ide u fond humanitarnog projekta Buševca “Petrinja-Glina-Sisak, Buševec je uz Vas”.

– Sve udruge Buševca zajedno sa mjesnim odborom skupljaju financijska sredstva kako bi pomogli obitelji Salamun iz mjesta Strašnik pri obnovi kuće koja je sada u izgradnji, na način da pomognemo u unutarnjem uređenju koliko god možemo – kazala je predsjednica mjesnog odbora Ivana Belošević.