Home Gospodarstvo 37 građana povoljno će energetski obnoviti kuće, slijedi i projekt ‘Solarni grad’

37 građana povoljno će energetski obnoviti kuće, slijedi i projekt ‘Solarni grad’

PODIJELITE

Projekt sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području grada Velike Gorice ušao je u svoju završnu fazu. Od planiranih 33, čak 37 prijavitelja ostvarilo je sufinanciranje energetske obnove svojih obiteljskih građevina, sukladno raspoloživim sredstvima koja zajednički dodjeljuju Grad Velika Gorica i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Autotim

– Grad je s navedenim korisnicima potpisao ugovore o sufinanciranju te su građevinski radovi na predmetnim objektima u punom jeku obzirom da je rok do kojeg moraju biti završeni, kako bi se ostvarila subvencija, 15. lipnja 2015. godine – stoji u priopćenju gradske uprave.

U skladu s Akcijskim energetskim planom održivog razvitka Velike Gorice, Grad se odgovorno opredijelio za energetski održiv razvitak grada na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije između ostalog i kroz potporu programima i inicijativama raznih fizičkih i pravnih subjekata u cilju većeg korištenja obnovljivih izvora energije.

Sukladno navedenom, u tijeku su pripreme i za realizaciju projekta „Solarni grad“. Riječ je o sufinanciranju korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Građani će moći ostvariti subvencije za ugradnju sustava sa solarnim toplinskim kolektorima za pripremu potrošnje tople vode, kotlovima na drvnu sječku/pelete ili pirolitičkim kotlovima za pripremu potrošne tople vode i grijanja, fotonaponskim pretvaračima te vjetrogeneratorima za proizvodnju električne energije te dizalicama topline za pripremu potrošne tople vode, grijanja i hlađenja.