Home Kultura 282. Matičin četvrtak s temom posljednjih govornika kajkavskog u Rumunjskoj

282. Matičin četvrtak s temom posljednjih govornika kajkavskog u Rumunjskoj

PODIJELITE
Foto: Arhiva / Ilustracija

Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica ovog četvrtka održava 282. Matičin četvrtak na kojem će gostovati Ivana Olujić, Petar Radosavljević te Sandra Požar. Tema gostovanja je “Turopoljski i pokupski doseljenici – posljednji govornici kajkavskoga u Rumunjskoj”.

“Ovo troje izlagača surađuje na projektu Kajkavci i Šokci u rumunjskom Banatu koji se već treću godinu provodi uz potporu Sveučilišta u Zagrebu i Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta. Rezultate tih istraživanja izložit će u ovom popularnom predavanju.”, objašnjavaju u pozivu organizatori.

Predavanje će se održati u četvrtak 16. ožujka u 19,30 u Područnoj knjižnici Galženica, Trg Stjepana Radića 5.

O predavačima:

Ivana Olujić na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – Katedri za rumunjski jezik radi gotovo od samoga osnutka. Predaje različite kolegije iz rumunjske književnosti, prevodi i bavi se istraživanjima rumunjske i hrvatske književnosti, ali i jezika, osobito govora Hrvata u Karaševu u Rumunjskoj. Glavna je urednica dvojezičnog rumunjsko-hrvatskog časopisa za kulturu Verso.

Petar Radosavljević izvanredni je profesor na Katedri za rumunjski jezik i književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 2010. na temu „Jezik Roma Bajaša na teritoriju Republike Hrvatske“, te objavio znanstvenu monografiju o bajaškom rumunjskom.

Sandra Požar viša je znanstvena suradnica u Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Od 2004.god. zaposlena je u Staroslavenskom institutu, gdje je trenutačno voditeljica projekta Hrvatske zaklade za znanost. Primarno se bavi istraživanjem jezika hrvatskoglagoljskih tekstova, ali među znanstvenim interesima su joj i rumunjsko-slavenski jezični kontakti.