Home Izdvojeno Zmajlović u Gorici: Kako jednim ‘klikom’ doći do zdrave hrane

Zmajlović u Gorici: Kako jednim ‘klikom’ doći do zdrave hrane

Predstavio je program za povezivanje proizvođača zdrave hrane s krajnjim potrošačima

PODIJELITE

Mihael Zmajlović,kandidat za župana Zagrebačke županije je u Velikoj Gorici na Trgu kralja Petra Krešimira IV ispred Tržnog centra predstavio je svoj program vezan uz poljoprivredu. Uz njega su konferenciji nazočili Hrvoje Frankić, kandidat za zamjenika župana i Mirela Katalenac, kandidatkinja za zamjenicu župana, te kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivo Jelušić.

– U Zagrebačkoj županiji ima više od 13 tisuća OPG-ova te najveći broj mladih poljoprivrednika. Velika Gorica danas broji 1.431 poljoprivredno gospodarstvo. Upravo zato želim osigurati da naši građani jednostavnije dođu do kvalitetne hrane – kazao je.

Proizvođači se neće morati baviti problemom kako doći do krajnjih potrošača

Istaknuo je kako je krucijalni problem taj što su dobavni lanci dugački, imaju puno posrednika, pa ona hrana koja koja putuje od polja do stola ne zadrži svoju kvalitetu.

– Putem online platformi želimo osigurati da se proizvođači ne moraju baviti problemom distribucije, jer im je često problem kako doći do tržišta i krajnjih potrošača. Postoje inovativni modeli kada govorimo o dostavi hrane, te upravo na način poput ‘uberizacije’ želimo osigurati da u našoj županiji krajnji potrošač može jednim klikom doći do zdrave hrane – kazao je Mihael Zmajlović.

Zagrebačka županija osnivač je većine osnovnih i srednjih škola, te je, kako kaže Zmajlović, izuzetno bitno da djeca koja te škole pohađaju imaju osiguranu zdravu i kvalitetnu prehranu.

– Naša se djeca često puta loše hrane, a zdrava hrana je u okružju tih škola. Zato želimo osigurati da se na njihovim stolovima nađe upravo hrana OPG-ova naše županije kako bi poboljšali kvalitetu prehrane. Iako u županiji već postoji određena shema vezana za zdravu prehranu, ona nije zaživjela u svim školama, postoje obroci voća primjerice, no ostalo nije u potpunosti regulirano. Mi ne želimo da naša djeca jedu čokoladice i ‘bananko’. I sam imam dvoje djece u osnovnoj školi pa znam kako se tamo hrane u praksi i to želimo promijeniti – ističe.

Distributivni centar kao servis online platformi distribucije zdrave hrane

Istaknuo je kako, unatoč činjenici da Zagrebačka županija ima Distributivni centar, on trenutno ne ispunjava potrebe njezinih žitelja.

– S jedne strane to je nažalost postao poligon za uhlljebljivanje, a s druge strane to je projekt koji nije održiv, koji je potrebno dokapitalizirati svake godine. Sve je manje županijskih poljoprivrednika i voćara koji zapravo te usluge koriste, mislim da je potrebna značajna reorganizacija tog centra, a koji može poslužiti kao servis online platformi distribucije zdrave hrane kada bismo uključili svih 14 tisuća OPG-ovaca naše županije. Centar je operativno u minusu – nastavlja.

Budući da je velik broj poljoprivrednika starije životne dobi, te se neki ni ne koriste internetom, a ne posjeduju ni znanje za isto, Zmajlović je pojasnio kako bi sve funkcioniralo.

– Moderna rješenja su kreirana tako da nije potrebno neko veliko predznanje. Sami prozvođači neće morati uložiti veliki napor za svoju informatičku pismenost. Radi se samo o tome da će na njihov kućni prag doći kombi/kamion koji će preuzeti hranu koju su prethodno prodali, bez potrebe bavljenja distribucijom. Znam kako je to kada ste cijeli dan u polju, a jedan dio obitelji mora razvažati proizvode. Na ovaj način bismo te dobavne lance skratili i poljoprivrednike rasteretili u segmentu plasiranja proizvoda na tržište – zaključio je Mihael Zmajlović.