Home Izdvojeno Zima bez snijega, Zimska služba računa na uštede

Zima bez snijega, Zimska služba računa na uštede

 Od oko pet milijuna kuna koliko je godišnje predviđeno za zimsku službu, na kraju sezone utrošena sredstva mogla bi biti upola manja.

PODIJELITE

Kako je došla, tako će i proći. Zima je ove sezone tek nakratko pokazala zube i to većinom u siječnju, uz magle, poledice i inje, dok je prosinac prošao poprilično bezbolno. Građani nisu prečesto vadili lopate, jer snijega nije ni bilo (tek leda na cestama i automobilima), a sudeći prema dugoročnim prognozama moglo bi ga pasti nešto malo krajem veljače. Iako zima prolazi bez snijega to ne znači da Zimska služba miruje. Njena je sezona započela 15.studenog i potrajat će do 15.travnja, a u tom razdoblju djelatnici i kooperanti vode računa da su nam ceste sigurne i održavane, što automatski znači i manji broj prometnih nesreća.

„Najgore je kad se temperature spuste u debeli minus kad ne padne snijeg, kad su magla i poledica. Tada su ceste najopasnije i to je vrijeme kad su nam strojevi na terenu, posipavaju sol na mostovima i nadvožnjacima, svim kritičnim točkama i tamo gdje se voda prelijeva preko ceste“, govori nam voditelj Zimske službe, Dražen Jović.

Dežurstva svaki dan, najkritičnije sredinom siječnja

Služba je cijelu sezonu u stanju pripravnosti, prate situaciju na terenu, dobivaju podatke od DHMZ-a za naredne dane te prema tome raspodjeljuju ekipe i utvrđuju stupanj pripravnosti. „Svaki dan su dežurstva. Imamo šest dežurnih kooperativnih voditelja i svaki od njih je u dežurstvu 24 sata. Osim toga, svaku večer po tri kamiona obilaze kritične točke i posipavaju“, nastavlja Jović.

Najkritičnije je bilo u siječnju, i to s 18.na 19.1. kad su na terenu bili svi kooperanti, te s 20. na 21 siječanj kad su na teren izašli kooperanti bez traktora, dok su u prosincu zabilježena samo preventivna posipavanja. U prosincu je potrošeno oko 160 tona soli, dok će se u siječnju ta brojka popeti na gotovo 300 tona. „Cijelo vrijeme imamo dovoljno soli, te konstantno stiže nova, tako da ne brinemo, a sav materijal koji ostane nakon ove zimske sezone ostat će za iduću“, objašnjava Jović.

Tako će, realno je za očekivati, nakon ove sezone Zimska služba ostvariti i značajne uštede s obzirom na to da nas je i vrijeme „mazilo“. Od oko pet milijuna kuna koliko je godišnje predviđeno za zimsku službu, na kraju sezone utrošena sredstva mogla bi biti upola manja.

Mihalj: Spremni smo, kad god zatreba

“Iako smo do sada bili bez ozbiljnijeg snijega, naše ekipe su u redovnim 24-satnim dežurstvima u sklopu kojih obilaze sve prometnice i kritične točke kako bi na vrijeme mogli reagirati u slučaju ne samo snijega, već i stvaranja poledice. Redovno se sole svi nadvožnjaci u Velikoj Gorici, čak i preventivno prije samih minusa, a naravno po potrebi i sve ostale prometnice u Gradu i okolnim naseljima. Zimska služba VG Komunalca spremna je na sve eventualne vremenske (ne)prilike te ćemo, ukoliko bude potrebno, osigurati sigurne i prohodne prometnice, nogostupe i javne površine za naše sugrađane”. – rekao nam je Jurica Mihalj, predsjednik Uprave VG Komunalca