Home Gospodarstvo Zbudili su trsek i zalejali ga vinom

Zbudili su trsek i zalejali ga vinom

Vincekovo je obilježeno u vinogradu šefa vinogradarske udruge Grozd, Vlade Mikulčića

PODIJELITE

Trsek moj, trsek moj, daj se zbudi”, popevali su za vikend vinari, vinogradari i ljubitelji dobre zabave i još bolje kapljice na Vukomeričkim Goricama u vinogradu Vlade Mikulčića. Šef vinogradarske udruge Grozd simbolično je okupio ekipu na prvim radovima u trsju u novoj vinogradarskoj godini, na obilježavanju blagdana sv. Vinka, odnosno na Vincekovo!

Vlado Mikulčić bio je domaćin ovogodišnjeg Vincekova, ali i meštar od rezidbe

A na Vincekovo obrezuje se prvi puta trsje, zalijeva se mladim vinom i ukrašava kobasicama, sve to kako bi godina bila još bolja, trs još rodniji, a vino slađe. “Par trseka se nakon obrezivanja stavlja u vodu i oni kroz par dana puste pupoljke odnosno listove, i već tad možemo vidjeti kakva će biti godina”, govori nam gazda Mikulčić. Okupil je on u svojemu vinogradu puno ljudi. Nekad je ženskama bil zabranjen ulaz u vinograd na Vincekovo (vjerovalo se da donose lošu sreću), međutim danas je to drugačije, pravilima su progledali kroz prste pa su i žene tu. One pak pomažu oko jela i kolača. “Dobra turopoljska kotlovina mora biti pečena isključivo na masti”,odaje nam jedna od njih tajnu dobre kotlovine koja se krčka još od jutarnjih sati.

A kroz trsje prolazi i mlado i staro, malo jedu, pa nazdrave, tu su i tamburaši. Stigao je i zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar, pa novinari odmah koriste priliku da ga pitaju ulaže li grad u Vukomeričke Gorice. “Nego kaj!”, potvrđuje Ačkar. “Ovdje je povučena vodovodna mreža, a sve je bolja i mreža cjelokupne infrastrukture pa ovaj kraj polako od vikendaškog naselja poprima obilježja mjesta ugodnog za život i mladim obiteljima”, dodaje Ačkar.

Trsek su taj dan svi blagoslovili i stisnuli palce. Do sad je naše vino uvijek bilo fino, bome i nagrađivano, pa se nadamo i skorom Martinju, da ga brže bolje možemo i probati.