Home Izdvojeno Za odmor duše: Festival drvenih kapela uz klasičnu glazbu vrhunskih izvođača

Za odmor duše: Festival drvenih kapela uz klasičnu glazbu vrhunskih izvođača

Festival čija popularnost seže sve do Japana i ove godine stiže na područje Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica

PODIJELITE

Festival drvenih kapela Sancta Barbara i ove godine stiže na područje Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica i to već četvrtu godinu za redom. Ovaj po mnogočemu poseban festival u 300-350 godina stare posvećene prelijepe prostore drvenih kapela prvi puta dovodi glazbenike i publiku.

Posljednjih godina su na festivalu nastupali vrhunski izvođači poput gitariste Andreja Grozdanova, Branka Mihanovića. Danija Bošnjaka i Dubravka Lapaina. Ovogodišnji festival održat će se od 26. lipnja do 3. srpnja te će uglazbiti vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu, na ladanje ćemo u Donju Lomnicu uz Ansambl Jane i Martina Kutnara na harmonici, a imamo i Zestenek pri Škofačeve iže u Letovaniću, u Etnoselu Škofač koje je nedavno ovjenčano i poveljom za ruralni turistički projekt na državnoj razini.

Foto: Festival drvenih kapela 2021.

Prvi put je organizirano i koncertno gostovanje u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, a festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića; saksofon i čembalo – Lovro Merčep i Franjo Bilić; kao i marimbu i vibrafon u izvedbi mladog glazbenika Luke Ivira.

U sedam festivalskih dana svirat će četiri ansambla – Ansambl Quinta Essentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl Capella Lignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo biti će dostupni na festivalskim YouTube stranicama. “Ipak, najljepše je festivalske koncerte iskoristiti kao motivaciju da obiđete prelijepe drvene kapele i odmorite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna i posvećena.”, pozivaju organizatori.

Zahvaljujući konceptu idejne začetnice i producentice festivala – Valentine Badanjak Pintarić, koji je inkluzivnim pristupom glazbenim stilovima i izboru programa značajno utjecao na interes široke publike, festival je privukao pažnju medijskih pokrovitelja koji sve koncerte prenose izravno publici u Japanu. Festival se održava zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije, kao i Grada Velika Gorica i Grada Petrinja. Ovo je ujedno i prvi projekt Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae na kojem je samostalno organizirano prenošenje koncerta uživo u proljeće 2019. godine kada svijet još nije naslućivao da će godinu dana poslije kultura preživjeti online.

U nastavku donosimo kompletan program:

26. 6. – 3. 7 . 2022.
Velika Mlaka, Velika Gorica, Letovanski vrh, Buševec, Brest Pokupski, Donja Lomnica, Cvetković Brdo

Nedjelja / 26. lipnja / 20.00 – otvorenje:
Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka
Ansambl Quinta Essentia

Utorak / 28. lipnja / 20.00
Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Silvio Richter, barokna violina
Dora Draclin, oboa
Anthony Havelka, violončelo
Katarina Javora, čembalo

Srijeda / 29. lipnja
Kapela sv. Bartola – Letovanski Vrh
od 19.00 – Zestenek pri Škofačeve iže
20.00 – Viktor Vidović, gitara

Četvrtak / 30. lipnja / 20.00
Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec
Luka Ivir, marimba&vibrafon

Petak / 1. srpnja / 20.00
Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Lovro Merčep, saksofon
Franjo Bilić, čembalo

Subota / 2. srpnja / 20.00
Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica
Ladanje uz VIS “Jane”i Martina Kutnara

Nedjelja / 3. srpnja / 20.00
Kapela sv. Roka – Cvetković Brdo
Capella Lignum