Home Vijesti Vrijeme je ljetnih alergija, a ovih je peludi trenutno najviše na našem...

Vrijeme je ljetnih alergija, a ovih je peludi trenutno najviše na našem području

Uslijed visoke koncentracije alergije, sve osobe alergične na tu pelud imat će tegobe

PODIJELITE

Ako usred ljeta počnete šmrcati, kihati ili osjetite intenzivan svrbež nosa i očiju, postoji šansa da ste preosjetljivi na neki alergen koji je trenutno u zraku. Više od 60 milijuna ljudi u Europi pati od simptoma alergijskih bolesti.

Po peludnom kalendaru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, ljeto je posebno teško za osobe osjetljive na peludna zrnca trave, čempresa, kopriva, pitomog kestena, pelina i ambrozije. Mjeseci se razlikuju po koncentraciji peludnih zrnaca, a trenutno je kod nekih peludi ona vrlo visoka.

Najviše koprive i ambrozije

Na području županije trenutno je najveća koncentracija peludi koprive, i to 7.3, što znači da će sve osobe alergične na koprivu imati tegobe. Umjerena količina je kod ambrozije, 3.0, koja pokazuje da će većina osoba imati tegobe. Ostale koncentracije na niskoj razini, što znači da mogu izazvati simptome kod izuzetno osjetljivih osoba. To su loboda, trputac, trave i pelin.

Do kraja ljeta očekuje nas povećanje koncentracije peludi ambrozije te kopriva, a to su ujedno i zadnje visoke koncentracije do kraja godine.

Uslijed alergija je, pored zdravlja, narušena i kvaliteta života. Kako navode iz HZZJ-a, najčešći simptom alergije je alergijski rinitis. Prvi korak u liječenju je izbjegavanje alergena ili, ako je moguće, njihova eliminacija iz neposredne životne okoline, što je bolje od pokušaja liječenja alergijske reakcije.