Home Vijesti Vozači, od danas je obvezno paljenje dnevnih svijetala

Vozači, od danas je obvezno paljenje dnevnih svijetala

Obveza paljenja dnevnih svjetala traje od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine

PODIJELITE

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je objavljen u Narodnim novinama broj 70/2019 i stupio na snagu dana 01. kolovoza 2019. godine, fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, konkretno od. 1. studenoga do 31. ožujka.

To sada znači da se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa s prelaskom na zimsko računanje vremena, već traje od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine.

Napominjemo, kako na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Ako se vozač ne pridržava tih odredbi prijeti mu novčana kazna od 300 kuna. Iz PU zagrebačke apeliraju na sve vozače da osiguraju vidljivost svojih vozila na cesti, naročito u vremenskim uvjetima smanjene vidljivosti.

– Stoga apeliramo na vozače da upale kratka svjetla kako bi bili vidljivi drugim sudionicima u prometu te na taj način povećali sigurnost cestovnog prometa, a ujedno bi smanjili mogućnost izazivanja prometnih nesreća – kazali su iz policije.