Home Izdvojeno Volonterski centar Kupa uz partnere sa svih strana svijeta uči o volontiranju

Volonterski centar Kupa uz partnere sa svih strana svijeta uči o volontiranju

Na nacionalnoj konferenciji su razgovarali o važnosti njegovanja vrijednosti koje volonterstvo čine važnim i vrijednim, a na prvom mjestu tu je solidarnost

PODIJELITE

Volonterski centar Kupa koji djeluje djeluje na ruralnim područjima Karlovačke i Zagrebačke županije prošlog je tjedna sudjelovao u Nacionalnoj online konferenciji o volonterstvu u organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva. “Razgovarali smo o važnosti njegovanja vrijednosti koje volonterstvo čine važnim i vrijednim, na prvom mjestu tu je solidarnost. Važno je volontiranje poticati, adekvatno financirati, podržavati i pratiti kako bismo mogli iskoristiti sav njegov potencijal.”, govore nam iz Volonterskog centra.

S njima su svoje iskustvo podijelili partneri iz Volunteer Ireland, Berlina, Europske prijestolnice volontiranja 2021., CEV – Centre for European Volunteering, Nizozemske mreže organizatora volontiranja i volonterskih centara te Hrvatski kulturni dom na Sušaku koji vodi volonterski program Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Nakon konferencije je uslijedio nacionalni panel naziva „Radius volontiranja- utjecaj i perspektive“ u kojem su čuli planove i razmišljanja predstavnika hrvatskih institucija i drugih tijela, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne
politike, Ureda za udruge, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Kako navode, volonterke, volonteri i organizatori volontiranja su vrlo važan resurs za razvoj zajednice, kako tijekom kriznih situacija, tako i u oporavku i u normalnom stanju.

“Voljeli bismo napomenuti da s Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva (HCRV) već duži niz godina imamo izvrsnu suradnju i dobivamo podršku u radu s njihove strane. Na našem novom projektu, koji kreće 1. siječnja 2021., provodit ćemo oznaku kvalitete našeg volonterskog centra, također kroz suradnju s HCRV-om.”, dodaju iz Volonterskog centra Kupa.