Home Gospodarstvo Vlakovi bez kašnjenja: 100 milijuna kuna vrijedna modernizacija željeznice Velika Gorica-Turopolje

Vlakovi bez kašnjenja: 100 milijuna kuna vrijedna modernizacija željeznice Velika Gorica-Turopolje

PODIJELITE

Na području Velike Gorice obnovljeno je 10 kilometara pruge, uređuje se pješačka zona, dok će na prijelaz za pješake na kolodvoru Velika Gorica uskoro biti postavljena posebna sintetička protuklizna podloga. Ovo je samo dio zahvata koji se izvodi na dionici željeznice Velika Gorica-Turopolje.

kolodvor03

–  Obnovili smo nosivu konstrukciju kolosječnu i to u dubini od jednog metra i kolosječnu rešetku. Obnovili smo i postrojenja kontaktne mreže i signalno sigurnosne uređaje  –  priča nam direktor građenja HŽ Infrastrukture Željko Dabić.

Novi sustav potpuno je kompjutoriziran, što će olakšati rad prometnicima. Novi uređaji, naime, sami izračunavaj rutu vlaka ovisno o početnoj i krajnjoj točki. Zanimljivo je i to da će vlak za vrijeme niskih temperatura voziti po grijanoj tračnici. Grijači skretnica uključivat će se automatski pomoću meteorološke stanice.

–  Iz kontaktne mreže ili redovne distribucijske mreže HEP-a grijat će se skretnice i olakšavati njihovo prebacivanje, osobito u uvjetima iznimno niskih temperatura od minus 15 i nižih  –  kaže Dabić.

kolodvor01Modernizacija željeznice Velika Gorica – Turopolje teška je 100 milijuna kuna. Na kolodvoru Velika Gorica do kraja godine slijedi ugradnja šest novih skretnica. Za 2014. godinu u planu je obnova preticajnih kolosjeka, uređenje perona uz kolodvorsku zgradu te postavljanje 11 rasvjetnih stupova. Modernizaciju je dočekalo i stajalište Mraclin. Ono što će uskoro razveseliti putnike je novi vozni red vlakova koji na snagu stupa već 15. prosinca 2013. Kašnjenje prigradskih vlakova trebalo bi biti stvar prošlosti.