Home Izdvojeno VIDEO Zavirite u intimu Slavice i Augusta

VIDEO Zavirite u intimu Slavice i Augusta

PODIJELITE

Premijerom kratkometražnog dokumentarnog filma javnosti je otkrivena ljubavna priča i intimni život Augusta Šenoe i njegove najveće ljubavi, Slavice pl. Ištvanić. Scenarij je u realizaciji multimedijskog portala Kronike Velike Gorice napisala Ana Katulić, dok su glavni glumci Vanesa Petrac i Marko Robić.1-33.jpg Izdavač filma je KUD Mičevec. Na ideju za snimanje ljubavne priče slavnog književnika i najpoznatijeg turopoljskog zeta došao je predsjednik KUD-a Vladimir Štarkelj. Na predstavljanju filma Štarkelj je naglasio kako je Šenoa sa suprugom Slavom ostavio dubok trag u Turopolju i cijeloj Hrvatskoj.

1-276.jpg– Rečenice koje je August pisao u 19. stoljeću  i te kako su aktualne i danas. U političku borbu krenuo je s visokim etičkim načelima. Turopolje, Velika Gorica, Zagreb te cijelu Hrvatsku volio je kao svoju majku, i smatrao je da je samo ona prava ljubav, koja nema povez preko očiju. Bio je kritičan prema svome vremenu što je isto bio znak ljubavi. Njegove poruke su poruke velikog čovjeka koje nam je ostavio u naslijeđe, a mi se možemo zapitati koliko nas ima koji smo te poruke vidjeli, pročitali i shvatili. Kroz svoja djela August Šenoa je ušao u vječni život te danas ne postoji ni jedan grad koji nema Šenoinu ulicu. I mi u Mičevcu 1998. godine nazvali smo jednu ulicu po njemu – rekao je Štarkelj.

PLEMENITI PUTI

KUD Mičevec koji ima vlastitu knjižnicu i muzej, širi i svoj filmski arhiv. U suradnji s Kronikama Velike Gorice već su izdali kratke dokumentarne filmove „Turopoljska razglednica“ i „Turopoljska podgutnica“. „August i Slavica“ još je jedna zanimljiva priča nastala u sklopu projekta „Plemeniti puti“. Cilj je osuvremeniti najdragocjeniju kulturnu baštinu Velike Gorice i Turopolja i promovirati je edukativnim audiovizualnim zapisima.

Na kraju filma pročitana je poruka Augusta Šenoe:

August-Senoa-za-stolom

Bog vas blagoslovio…

Ljubite se do groba,

Samo ljubav uzvisuje čovjeka do zvijezda.

Ali ljubite i cijeli svijet,

A prije svega taj divni kraj koji vas je rodio.

Siromašan je, mnogo mu ljubavi treba.

Na ovoj grudi trajte pošteno dane svoje,

Za nju radite, nju mi branite;

Ne mami vas tašta čast,

Ne zaslijepi vas sjajno tuđinstvo.

Ostajte što jeste,

I Ne dajte da vam djeca budu drugo

Nego što ste vi!

[print_gllr id=9845 display=short]