Home Izdvojeno Velika Gorica ima četiri tisuće dobrovoljnih darivatelja krvi

Velika Gorica ima četiri tisuće dobrovoljnih darivatelja krvi

Proslavi dobrovoljnih darivatelja pridružio se i rekorder Jadranko Račić koji je krv darovao 334 puta.

PODIJELITE

Ove srijede dobrovoljni darivatelji krvi iz Velike Gorice i okolice okupili su se u Restoranu Phoenix kako bi proslavili Dan dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada. Bila je to prilika da se velikogoričkim humanitarcima podijele priznanja za njihova nesebična djela.

– Tradicionalno, kao i svake godine, skoro 300 darivatelja okupilo se na ovoj proslavi. To je prilika da se zahvalimo darivateljima i da jubilarcima i onima koji su ove godine stekli priznanje za 10, 20, 30, 40, 50, 75, 100 i više darivanja krvi uručimo priznanja. To je prilika da se zahvalimo ovim humanim i plemenitim ljudima – rekla je Suzana Strunjak, ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica.

Darivatelji krvi su anonimni te osobe koje primaju krv nikada ne upoznaju osobu koja im je spasila život. – Ove godine smo doveli našu volonterku Ivanu Kraus koja ima transplantirani bubreg pa je to bila prilika da im i ona čestita. U njihovim se očima tako osvijestilo tko su ti ljudi koji primaju njihovu krv i za čiji život i zdravlje su oni zaslužni – ispričala je Strunjak.Jadranko Račić koji već 25 godina živi u Velikoj Gorici krv je darovao 334 puta. Najvjerojatnije je rekorder u cijeloj Hrvatskoj. Prvi puta ovo humano djelo učinio je s 18 godina u gimnaziji koju je pohađao. – Ja sam krv dao 90 puta klasičnim načinom, a ostalo je bilo preko staničnog separatora. To je stroj koji u prosjeku mora biti pripojen sat i deset, dvadeset minuta. No, s obzirom na to da ja imam jednu od vjerojatno najkvalitetnijih krvi u Hrvatskoj, moje davanje traje samo 50 minuta – objasnio je Račić.

Darivanje krvi za njega je navika bez koje ne može zamisliti život. – Samo to saznanje da ste nekome spasili život je jako lijep osjećaj. To znaju svi davaoci koji su više puta dali krv, to vam uđe u naviku. Ako ne date krv, onda ste nesretni. Ja sam proljetos bio na operaciji i morao sam pauzirati šest mjeseci i jedva sam dočekao ovaj mjesec da mogu ponovno početi davati krv – zaključio je Račić.

Darivanje krvi u Velikoj Gorici organizira se dva do tri puta mjesečno i svakoj akciji pridruže se novi humanitarci. – Morate znati da je krv lijek koji niti jedna farmaceutska industrija ne može proizvesti. Oni su heroji i kada jednom daju krv i kada ga daju sto i jedan put – naglasila je Strunjak.U Gorici je registrirano oko četiri tisuće dobrovoljnih darivatelja, a svake godine prikupi se preko tri tisuće doza. Postati dobrovoljni darivatelj krvi nikada nije kasno. Ako ste zdravi i imate sve predispozicije za to odazovite se barem jedanput i nekome spasite život, kao što su neki to učinili stotinama puta. Muškarci to mogu učiniti četiri, a žene tri puta godišnje.