Home Izdvojeno Vatrogasci i prijatelji opraštaju se od Ivana: “Bio si najdraže i najveselije...

Vatrogasci i prijatelji opraštaju se od Ivana: “Bio si najdraže i najveselije biće”

Nakon jučerašnje tragedije u kojoj je poginuo 24-godišnji vatrogasac Ivan Galeković, od njega se opraštaju brojni prijatelji

PODIJELITE
Ivan Galeković (1995-2019)

“Prijatelju, najdraži moj, krenuli smo danas obaviti posao i vratiti se doma. Ti se nisi vratio. Ti si najdraže biće bio, najnevinije i najveselije, a najbolje od vatrogasca što može biti. Tvoj rad, tvoj stav, tvoj osmijeh i fore i sve najljepše, sve ću to pamtiti i proživljavati jer to si ti – moj i naš Ivek Galeković, mraclinska legenda koja nas sad bude čuvala s malo više pozicije. Tamo nek ti bude lijepo, vatrogasac moj, nek te čuvaju anđeli i ti čuvaj nas kao što si to učinio danas, kad se nisi vratio”

Oprostio se tako od kolege, vatrogasca, prijatelja Stjepan Kosić iz JVP Velika Gorica. Dan nakon strašne tragedije, u kojoj je ugašen mladi život 24-godišnjeg vatrogasca Ivana Galekovića, Gorica je danas tiha, zavijena u crno. Ne tako davno mladi je Ivan sudjelovao na najvećem vatrogasnom događaju u Gorici, Fire combatu, čega se prisjetio i njegov kolega Mario Lendarić. “Budemo ih mi opet slagali” napisao je kraj fotografije na kojoj njih dvojica slažu vatrogasne cijevi.

Mario Lendarić iz JVP Velika Gorica oprostio se od kolege

Riječi sućuti, oproštaja, tuge i bola preplavile društvene mreže

“24 Godine tako mlad pun života, još mnogo života si trebao spasiti , još mnogo suza radosnica proliti nakon uspješno obavljenih intervencija… Smijati se s kolegama pripričavati dogodovštine.. al ništa od toga više neće biti.. To valjda tako mora biti , valjda netko smatra da si na drugom i boljem mjestu potrebniji.. Dragi kolega Ivane osobno te nisam znao,a jučerašnja vjest o tvojoj smrti me toliko pogodila, i kako nebi pogodila kad svi vatrogasci dišu kao jedan i kad ostanu bez kolege, osjete taj gubitak…”, stoji na Facebook stranici Vatrogasci- oni su naši heroji.

Oprostila se i Vatrogasna zajednica. Zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako je smrt mladog vatrogasca, velikogoričke Javne vatrogasne postrojbe velik gubitak za postrojbu, njegovu obitelj i općenito hrvatsko vatrogastvo.

Riječi sućuti izrazio je obitelji potpredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević. “”Ovo je iznimno težak i tužan trenutak za cijelu Hrvatsku. Kažu naši vatrogasci kako je dobar dan onaj kada se svi vrate svome domu. Ivan je izgubio svoj život nesebično braneći tuđi dom, čime je postao heroj i junak u pravom smislu te riječi”, stoji u njegovim izrazima sućuti.

Ivan u društvu zapovjednika JVP Borislava Turana na proslavi 40.obljetnice vatrogastva u Gorici, u svibnju 2019.

I gradonačlenik Dražen Barišić poručio je: “Počivaj u miru Božjem hrabri mladiću! Obitelji poginulog vatrogasca i pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe izražavam iskrenu sućut.
Velikogorički vatrogasci svojom hrabrošću i požrtvovnošću bili su kroz povijest, a i danas su spasitelji ljudskih života i čuvari naših domova i na tome smo im vječno zahvalni”

Gorički vatrogasci na svoje su facebook profile stavili fotografiju mladog Ivana. Fotografija je rad velikogoričanina Josipa Škofa, koji je s goričkim vatrogascima napravio seriju fotografija, a i sam Škof se s Ivanom oprostio stavivši njegovu fotografiju na svoj Facebook profil.

Foto: Josip Škof

“Bog sebi uzima samo najbolje. Brate po vatri, počivaj u miru i s nekog boljeg i ljepšeg mjesta pazi na nas”, poručili su njegovi prijatelji.

Okolnosti požara i dalje pod istragom

A okolnosti požara na obiteljskoj kući u ulici Mate Lovraka i dalje se istražuiju. Iz policijske uprave Zagrebačke kažu kako je”požar izbio iz zasad neutvrđenih razloga.

“Požar je najvjerojatnije izbio u stanu u potkrovlju kuće u kojem u tom trenutku nije bilo nikoga. Požar su ugasili vatrogasci, kojom prilikom su ozlijeđena dva vatrogasca (24, 44). Ozlijeđeni 24-godišnji vatrogasac je u 19 sati preminuo u KBC Zagreb, dok je 44-godišnji vatrogasac zadržan na liječenju u KBC Zagreb. Očevid će se nastaviti danas zajedno s vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja. Tijekom požara nitko drugi nije ozlijeđen”, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Podsjetimo kako su se uoči požara čule četiri detonacije nakon čega su na teren stigli vatrogasci. Dvojica su ozlijeđena, iako su Ivana reanimirali nakon što se nagutao dima, kasnije je preminuo u KBC-u Rebro. Njegov kolega lakše je ozlijeđen kad je na njega pala greda.