Home Gospodarstvo Vatrogasci ispregovarali- zbog otežanih uvjeta rada 15 posto na plaću

Vatrogasci ispregovarali- zbog otežanih uvjeta rada 15 posto na plaću

Grad nastavlja sindikalne pregovore sa zaposlenicima u kulturi, gradskoj upravi i djelatnicima u predškolskim ustanovama

PODIJELITE

Petnaest posto na osnovicu plaće (umjesto dosadašnjih deset) dobit će vatrogasci na ime dodatka za otežane uvjete rada- bilo kemijskih, bioloških, tu je i ljudski faktor, dim, sve to utječe na zdravlje i sposobnost vatrogasca koji mora biti uvijek spreman, a ugroze su sve češće, rizici sve prisutniji. Zaključak je to kolektivnog pregovaranja Grada i Sindikata javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi Hrvatske, nakon kojeg je potpisan i potpisan aneks ugovora.

“Zadovoljni smo, a nadamo se i daljnjem kontinuiranom pregovaranju da vratimo ono što nismo mogli ispregovarati do sada”, govori nam sindikalni povjerenik u JVP Velika Gorica, Roman Gotal.

Grad je svjestan vatrogasnog posla i zadaće, kaže gradonačelnik, posebice u gradu koji se nalazi na važnom prometnom čvorištu, tu je i zračna luka, ali i izvori vode. Turopolje leži na rijekama, koje, vidjeli smo, kad poteku, teško je obuzdati.

“Svjesni smo težine njihovog posla, želimo imati kvalitetnu postrojbu i živjeti u sigurnom gradu. Smatram da smo uvažili njihove želje i poziciju i kao poslodavci to im priznajemo, zbog čega smo i potpisali”, zadovoljan je gorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Mala je to pobjeda za vatrogasce kojih se, nažalost, spominjemo samo u vrijeme nesreća, ljetnih požara ili poplava. A potreba je mnogo, posebice što se opreme tiče. “Danas je oprema bolja, sve je kvalitetnije, dolaze nove stvari, nova vozila i treba i u tom segmentu biti ukorak, te raditi na preventivi ali i na zaštiti vatrogasaca”, zaključuje Gotal.

Pregovarački tim

A uz vatrogasce Grad nastavlja sindikalne pregovore sa zaposlenicima u kulturi, gradskoj upravi i djelatnicima u predškolskim ustanovama. Gradonačelnik obećaje kako će potpisani ugovori potvrditi socijalnu uključivost i odgovornost grada kao poslodavca.