Home Vijesti Usvojen rebalans proračuna

Usvojen rebalans proračuna

PODIJELITE

S 19 glasova za i 7 protiv usvojen je rebalans proračuna za 2018. godinu, a vijećnici su jednako glasovali i za kreditno zaduženje Grada u iznosu od 30,7 milijuna kuna. Vladajući kreditom žele dovršiti jedne projekte i započeti druge. Oporba ih je prozvala da su na to trebali misliti ranije jer su, na primjer za bazen, znali da ga ove godine trebaju dovršiti. Svi se slažu da projekti trebaju biti realizirani, no način financiranja je upitan, usprkos povoljnoj kamati od 1,3 posto.

– Ovogodišnji prijedlog rebalansa, a onda nadam se i proračuna za 2018. godinu je povijesni u svojoj ukupnosti od 374 450 330 kuna – započeo je izlaganje gradonačelnik Dražen Barišić te je nastavio: Ukupni prihodi i primici novim planom proračuna za 2018. godinu iznose 382 074 192 kune. Ukupno predloženo povećanje prihoda i primitaka u izmjenama za 2018. od 26 174 392 kune čine povećanje prihoda i primitaka grada u iznosu od 25 571 242 kune i povećanje prihoda proračunskih korisnika u iznosu od 603 150 kuna. Prihodi od poreza planirani su u iznosu od 175 018 050 kuna i veći su za 388 350 kuna u odnosu na prethodni plan.

Izmjenama i dopunama plana predloženo je povećanje primitaka od zaduživanja u iznosu od 18, 24 milijuna kuna što je 87% u odnosu na prvotni plan.

Šest projekata zbog kojih se Grad zadužuje

– Sukladno izmjenama plana, Grad Velika Gorica se planira dodatno zadužiti za 30,7 milijuna kuna za financiranje sljedećih kapitalnih projekata: izgradnja gradskog groblja u iznosu od 5 milijuna kuna, izgradnja bazena u iznosu od 5 milijuna kuna, izgradnja objekta Stara općina u iznosu od 7,2 milijuna kuna, izgradnja Spomen doma 153. brigade pored Vojarne satnik Josip Zidar u iznosu od 1,5 milijuna kuna, izgradnja rasvjete na gradskom stadionu u Velikoj Gorici u iznosu od 10 milijuna kuna i energetska obnova Dječjeg vrtića ”Ciciban” u iznosu od 2 milijuna kuna – nabrojao je gradonačelnik te rekao kako mnoge druge projekte financiraju iz vlastitog proračuna te da im je jedna banka ponudila kamatnu stopu od 1.3 posto. – Gradonačelniče, je li se vama spremaju novi izbori? Znamo da su 2019. za EU parlament. Ovo je predizborni proračun. Na zaštiti okoliša imamo vrlo mali napredak. Slušali smo o košnji trave, ali to je neznatna promjena. Smatram da je ekspanzija jaka, da je proračun povijesni, a sve u 2018., mislim da nam se sprema oluja – rekao je, između ostalog, u ime Kuba vijećnika SDP-a Damir Šimunić.

– Ne volim baš vidjeti što je tu 30 milijuna kredita zaduživanja. Lijepo ga je dati, ali onda dolaze problemi kod vraćanja, makar kamata bila 1,3 posto. Osim kredita kojeg ćemo morati vraćati, sve ove investicije i gradsko groblje i bazen i stara općina i spomen dom za sobom još vuku troškove održavanja. Vidjeli smo da će trošak održavanja bazena godišnje biti samo 5 milijuna kuna. Stvaramo si veliki trošak za vrijeme koje dolazi – rekao je Alan Šembera u ime Kluba vijećnika MOST-a te dodao kako treba uravnotežiti razvitak grada.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a Darko Bekić je nizao pohvale. – Ovo je kruna dosadašnjeg rada. Pohvale za ovakav rebalans proračuna visokih performansi. Građani od nas to sigurno i očekuju, da se vodi proaktivna politika grada, da se maksimalno izvlači iz svih tih prihoda, iz trenutnog stanja na tržištu, da se ne sjedi prekriženih ruku i promatra situacija koja vlada na financijskom tržištu, već da se aktivno uključi u tu priču i da se izvuče maksimum. To će se iz ovog proračuna sigurno izvući.

Željko Stanilović u ime Kluba Bandić Milan 365 Stranke rada i solidarnosti upitao je treba li nam ovaj i ovakav rebalans dok su MOST-ovci ostali zbunjeni.– Mislili smo da postoji vertikala grad-županija-država što se to onda točno događa pitanje je koje rješavaju županijski vijećnici. Mi nismo protiv niti jednog projekta jer oni doprinose razvoju Velike Gorice i trebali su tu odavno biti. No ostaje nesretno pitanje treba li razvoj financirati iz redovitih sredstava proračuna ili treba financirati iz kredita – upitao je Marko Šimac.

Marijo Zdelar (SDP) podsjetio je što točno znači riječ rebalans. – Imali smo priliku čuti da je rebalans divan i krasan. Inače definicija, gospodin Bekić to zna, rebalans je rezultat lošeg planiranja – poručio je. Zdelar je rekao kako nije upoznat s činjenicom da je Grad od Županije trebao dobiti 5 milijuna kuna za bazen pa se pita je li to dogovoreno u kafiću, a osvrnuo se i na pojedine proračunske izdatke u narednim godinama.

– U 2018. godini 83 milijuna kuna se troši na komunalne djelatnosti, a onda 2019. i 2020. je praktički stagnacija – 20,23 milijuna. Poduzetništvo, investicije i EU fondovi, e ovo je baš dobro: u 2018. godini 850 tisuća kuna, u 2019. godini 20 i nadalje nam to više ne treba. Ne planiramo, nemamo ambicija, VE-GO-RA će raditi punom parom, projekti kreću, do onda će se već napraviti analiza, plan, nula kuna – rekao je Zdelar.Zvonimir Stjepić iz Živog zida sličnog je mišljenja kao i ostatak oporbe – pozdravlja projekte, ali ne i kreditno zaduživanje za njihovo financiranje. – Branitelji zaslužuju prostor poput Spomen doma, no ne slažem se s načinom financiranja tog projekta. Periodički su se mogla osigurati sredstva za taj projekt – rekao je Stjepić. Također se dotaknuo i okrupnjavanja čestica u poslovnoj zoni Rakitovec za jednog privatnog investitora, čije ime ne zna jer nije na prošloj sjednici Vijeća, unatoč inzistiranju, dobio odgovor na pitanje Tko je kupac zemljišta?, a istaknuo je i da se ugostiteljski objekt u sklopu Centra za posjetitelje ističe više već sam centar.

– Ispada da netko koristi mandat gradonačelnika i nas vijećnika za ispoljavanje svoji privatnih interesa. Postoji javno-privatno partnerstvo. Ono većinom generira da je interes javan, a da je korist privatna, nažalost.

HNK Gorici su svi čestitali na ulazak u prvu ligu, no oporbu je zasmetalo dizanje kredita za postavljanje javne rasvjete na gradski stadion.

Da GLAS neće podržati rebalans jasno je prije izglasavanja rekla Štefa Bakota iz GLAS-a. – Proračun za 2018. donesen je samo prije 6 mjeseci i već se ide u rebalans. Povećanje proračuna uzrokovano je uglavnom novim zaduženjem Grada kojeg planirate utrošiti na stavke proračuna i projekte koje ste trebali planirati već kod donošenja proračuna za 2018. godinu jer znali ste da treba završiti groblje, bazen i ostale projekte. GLAS ne može podržati ovakav rebalans proračuna.Katarinu Šeravić (SDP) zasmetalo je što je Pleso zanemareno rebalansom. – Drago mi je da se u ovom rebalansu proračuna našlo novca za naše socijalno ugrožene umirovljenike. Zabrinjava me je li u ovom rebalansu zaboravljeno Pleso. Za sve što je ova gradska četvrta tražila, odbijeno je. Ne može ograda na igralištu jer to treba odraditi policija, ne može ovo, ne može ono. U proračunu je stavljeno za Ulicu Zrinskoga 1,4 milijuna kuna za gradnju, nadzor i projektnu dokumentaciju, a sada je u rebalansu skoro nestao milijun i ostala je 171 tisuća.

Igor Horvačić (HSS) izrazio je nadu da će kreditna akvizicija biti uspješna. – Bit je da mi od ovih projekata gdje će se značajni iznosi generirati, dakle da oni zažive i krenu vraćati ta uložena sredstva.

O izmjenama i dopunama proračuna te kreditnom zaduženju Grada vijećnici su jučer raspravljali više od dva sata. Svih 40 točaka nisu prošli pa je odlučeno da će sjednicu nastaviti idući tjedan.