Home Izdvojeno Usuret 100.obljetnici Lomničani održali Vojkove dane

Usuret 100.obljetnici Lomničani održali Vojkove dane

Lomnica se rado sjeća učitelja, zborovođe, Vojka Miklaušića koji je u knjizi "Plemeniti puti" zabilježio stare pjesme i običaje, tradiciju koju društvo čuva

PODIJELITE

Skoro pa sto godina prošlo je od prvih koraka KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice. Veliki značaj i doprinos u tome imaju svi plesači, pjevači, svirači; oni koji su na bilo koji način dali doprinos rastu i razvoju društva. No jedno ime ostat će ipak trajno zabilježeno u povijesti i njega se Lomničani svake godine rado sjećaju. On je Vojko Miklaušić, a njemu u čast organiziraju se Vojkovi dani.

Vojko je bio zborovođa, voditelj folklora ali i autor knjige “Plemeniti puti” u kojoj je sačuvano mnoštvo pjesama, plesova i običaja od zaborava, govori nam predsjednik KUD-a Mijo Jakunić.

Predsjednik KUD-a Nova zora, Mijo Jakunić

A svi ti običaji i plesovi u Lomnici i dalje žive, unutar KUD-a. Jedan od najpoznatijih zasigurno je običaj Turopoljke svadbe s kojim su Lomničani nastupali i pobjeđivali na smotrama, a zaštitili su i ojkanje iz svadbe, kao i kajkavski govor.

S Turopoljskom svadbom nastupili su i na Vojkovim danima, uz društva iz Slovačke, Bratislave, bio je tu i KUD Obreška te Kučani. “Uvijek gledamo da publici bude šareno i interesantno, a onda kad publiku zainteresiramo onda u dvorani nastane muk, tišina, čuju se pljesak i oduševljenje”, kaže nam Zlata Krznarić, tajnica KUD-a Nova Zora. Dodaje kako su počele i pripreme za 100. godišnjicu društva. Ovaj veliki jubilej obilježavat će tijekom cijele sljedeće godine, nizom aktivnosti. Tu su promocija monografije, DVD-a, svečana sjednica, koncerti… Pa onda- samo hrabro naprijed. Lomnica velikim koracima grabi na kulturnoj karti Turopolja, uz podršku grada i svih mještana.

Zamjenik gradonačelnika, Lomničanin, Krešimir Ačkar

“Ovo lijepo obilježavanje Vojkovih dana svima nama, posebice Lomničanima, znači jako puno i trudimo se da bude jedno od najvećih i najvažnijih događanja u našem gradu. Lomnica je društvo koje zaslužuje sve pohvale, a manifestacije poput ove ne treba propustiti jer dokazuju koliko je bogato naše kulturno blago, a Lomnica je tu kolijevka kulture u našem Turopolju”, zaključio je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar.

Galerija fotografija: