Home Izdvojeno Uspješno završen projekt ‘Mogu i sudjelujem’

Uspješno završen projekt ‘Mogu i sudjelujem’

PODIJELITE

Centar za djecu, mlade i obitelj ugostio je završnu radionicu projekta ‘Mogu i sudjelujem’ koji je pokrenulo Udruženje ‘Djeca prva’. Njegov cilj bio je osvijestiti predškolsku djecu o njihovom pravu na participiranje u procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Posljednja radionica okupila je sve sudionike i partnere koji su realizirali ovaj projekt. – Ovdje smo došli kako bi se svi koji su sudjelovali u projektu, djeca iz Dječjeg gradskog vijeća, djeca iz programa predškole i njihovi roditelji te predstavnici svih partnerskih i suradničkih ustanova, sastali i osvrnuli na ovaj izrazito uspješan i koristan projekt. – rekla nam je Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade u Gradu Velikoj Gorici.

Mogu i sudjelujem (4)

Tijekom trajanja projekta održano je sedam tematskih radionica. Djeca predškolske dobi i njihovi roditelji na radionica su naučili ponešto o pravima djeteta te razliku između želja i prava djeteta, ali i kako aktivno sudjelovati u zajednici u kojoj žive. – Djeca iz Dječjeg vijeća, djeca iz predškole i njihovi roditelji zajedno su izradili plakate na kojima su prikazali što su do sada naučili kroz ovaj projekt.- otkrila nam je voditeljica radionica Marija Brebrić.

Dobrim rezultatima ovog projekta zadovoljni su i pokretači projekta Udruženje ‘Djeca prva’. Naša sugovornica članica udruge i koordinatorica ovog projekta Nikolina Dubravac naglasila je kako je izrazito važno nastaviti provoditi ovakve projekte.

prilog-radionica_3-1-681x383

– Podučavanje o ljudskim i dječjim pravima potrebno je započeti od najranijeg djetinjstva, jer djeca nisu objekti u društvu već njegovi subjekti. Bilo bi odlično da svaka nova generacija i puno više djece prođe kroz jedan ovakav program zajedno sa svojim roditeljima. – istaknula je Dubravac.

U provedbu projekta ‘Mogu i sudjelujem’ uključio se i Grad Velika Gorica, a zadovoljstvo dobrim rezultatima nije mogao skriti niti zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. – Ovo je izuzetno važan projekt koji je u potpunosti uspio. U njega je bio uključen Grad i naše predškolske i osnovno školske ustanove. Volim istaknuti da s pravom imamo status Grada prijatelja djece i ovakvim projektima mi to potvrđujemo. – naglasio je Kolarec.

Naši sugovornici složili su se u jednoj konstataciji, a to je da bi ovaj uspješan projekt trebalo pretočiti u program koji bi obuhvatio cijelu predškolsku populaciju u Velikoj Gorici. Neprimjerena i isključiva javna komunikacija kojoj smo svjedoci, upozorava nas koliko je važno mlade generacije naučiti uvažavati tuđe i drugačije mišljenje te izricati vlastito.