Home Vijesti U Zagrebačkoj županiji najviše se kupuju obiteljske kuće do 100 kvadrata

U Zagrebačkoj županiji najviše se kupuju obiteljske kuće do 100 kvadrata

Cijene nekretnina će, izgleda, i dalje rasti iako su već sada vrlo visoke za platežnu moć kupaca

PODIJELITE

Servis za najam i prodaju nekretnina objavio je analizu tržišta u Hrvatskoj u kojoj su se dotakli i Zagrebačke županija. Generalni podaci pokazuju da se na tržištu i dalje nastavilo s rastom cijena te da su cijene na razini cijele Hrvatske porasle za 4,05% za stanove te čak 7.73% za kuće.

Analiza pokazuje kako su kupci najviše bili zainteresirani za stanove veličine 50 i 60 kvadrata te kuće od 100 i 150 kvadratnih metara. Pokazao se i trend pada udjela nekretnina za prodaju u centru Zagreba te je sve veći interes kupaca za područje naše županije. Čini se da dio kupaca sve više razmišlja o preseljenju u manje sredine.

Najveću razliku između ponude i potražnje zabilježila je upravo Zagrebačka županija. Analiza pokazuje da potražnja za kućama u Zagrebačkoj županiji nadmašuje njihovu ponudu. Ovo pokazuje kako kuće na prodaju ne zadovoljavaju uvjete potražnje. Primjerice, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji iznimno su tražene kuće od 100 kvadrata, na njih otpada 12 posto cijele potražnje, dok je u istoj kategoriji tek 6 posto ponude. Općenito, gotovo polovica (43%) kupaca u ovom području traže kuće od 75 do 150 kvadrata, kakvih je od ukupne ponude kuća na prodaju tek jedna četvrtina. Manje su zainteresirani za kuće od 200 kvadrata na više, kakvih je u prodaji i više nego što se traže.

Cijene stanova su jako visoke za platežnu moć kupaca, te stručnjaci smatraju da će zagrebački prsten biti sve interesantniji. Navode i da će inflacija koja je u tijeku učiniti da cijene nekretnina rastu još neko vrijeme. Prosječna tražena cijena za kvadrat stana u Zagrebu sada iznosi 2297 eura, a za kvadrat kuće 1441 euro. Kvadrati stana i dalje su najskuplji u centru grada.