Home FRIK IZ KVARTA U subotu manifestacija ‘Kosci za kosce’

U subotu manifestacija ‘Kosci za kosce’

PODIJELITE

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove godine organizira manifestaciju ‘Kosci za kosce’ kojom želi ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac u zaštićenom području „Značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru“. Manifestacija će se održati u subotu, 1. kolovoza, od 18 sati u Selcu, Općina Orle.

kosac

– Manifestacijom „Kosci za kosce“ želi se upozoriti na povezanost očuvanja prirodnih staništa kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela. Cilj je očuvanje jedne od najugroženijih ptica Europe – kosca, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva sve zainteresirane građane da dođu, prisjete se tradicionalnog načina košnje  i uživaju u prekrasnom zaštićenom području prirode- kaže ravnateljica Martina Glasnović.

kosci

NOĆNI PJEV ‘KRES-KRES’

Kosac (Crex crex)  je velik kao grlica, perje mu je tople smeđe boje, a noge relativno duge i snažne. Žive vrlo skrovito i rijetko se mogu vidjeti, svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom”kreks-kreks” koje podsjeća na zvuk brušenja kose (od tuda mu i ime) a za tihih noći čuje se na udaljenosti i do 1 kilometar. U naše krajeve stiže u travnju, iz Afrike.