Home Najave Tour of Croatia: 6. etapa vozit će se kroz Veliku Goricu

Tour of Croatia: 6. etapa vozit će se kroz Veliku Goricu

Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija, a TV prijenos će emitirati brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata.

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se četvrtu godinu zaredom, od 17. do 22. travnja, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostit će 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije, a to su Bahrain Merida Pro Cycling Team, Astana Pro Team i Trek Segafredo.

Po treći put, Tour of Croatia starta u Osijeku, a ova uvodna etapa, dužine 227 kilometara zahtjevnija je od prethodnih. Uspon na Park prirode Papuk biciklistima će predstavljati jednu novinu koja će fizički otežati put ka Koprivnici. Cilj na koprivničkom Zrinskom trgu bit će savršen završetak ove etape.

Najduža etapa na rasporedu je drugi dan, a počinje u Karlovcu. Biciklisti će tako rutom doći do Nacionalnog parka Plitvička jezera, a uspon na Park prirode Velebit bit će glavna prepreka za sprintere koji bi trebali biti glavni akteri u ovoj etapi. Cilj etape je u Zadru, a scenografija koju pruža Sveti Donat vjerojatno će biti jednako zanimljiva gledateljima širom svijeta kao i sama utrka.

Treća etapa starta u Trogiru s krugom preko Čiova kroz sam centar Okruga Gornjeg. Tehnički je zahtjevan prolaz kroz centar Makarske, a slijedi i početak paklenog uspona kroz Park prirode Biokovo na vrh Svetoga Jure.

Četvrta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je obišli, najljepša cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi, a vjerojatno i šire pa su organizatori sretni što će je vidjeti cijeli svijet. Start je u Starigradu, a koncentraciju biciklistima zasigurno će ”remetiti” ljepote Nacionalnog parka Paklenica. Cilj etape je na glavnom gradskom trgu u Crikvenici, a spretnost i brzina odlike su koje moraju krasiti pobjednika ove etape.

Peta etapa kraljevska je etapa ovogodišnje utrke jer u svojih 155 kilometara krije 3 300 metara visinske razlike i dodatnog penjanja s rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start. Biciklisti će Korzom proći kroz Rijeku te nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15 kilometara i 922 metara visinske razlike od Ičića do Poklona.

Posljednja, 6. etapa ona je između Samobora i Zagreba. Završna dva kruga u Zagrebu, s ciljem na Trgu svetoga  Marka posebno su atraktivna. Naime, nakon prvog izdanja utrke, organizatori su dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Gradu Zagrebu najatraktivniji krug koji su vidjeli i da svakako trebaju ustrajati na ovakvom završetku. U ovoj etapi, biciklisti će proći i kroz Veliku Goricu.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavlja Vladimir Miholjević, ujedno i direktor utrke. – Ovogodišnjenje izdanje utrke Tour of Croatia bit će po mnogočemu uzbudljivije i atraktivnije od prethodnih. U ime cijelog organizacijskog tima želim zahvaliti svim partnerima i sponzorima na podršci i razumijevanju jer bez njih ovog projekta ne bi ni bilo. Posebna zahvala ide premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike što su prepoznali projekt, i što prepoznaju sportaše i ostale sportska događanja širom Republike Hrvatske koja u najboljem svjetlu predstavljaju Republiku Hrvatsku u svijetu i stvaraju platformu za bavljenje sportom novim naraštajima promotora naše zemlje. Organizacijski, uvijek se trudimo biti još bolji pa smo tako posebno sretni što će između etapa transferi biti minimalni te će biciklističke ekipe imati dovoljno vremena za kvalitetnu regeneraciju i pripremu sljedećih etapa. Utrka rutom prolazi kroz brojne parkove prirode i nacionalne parkove i ponosni smo što ćemo te hrvatske dragulje prezentirati natjecateljima i cijelom svijetu – izjavio je Miholjević na službenom predstavljanju etapa.

Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Tour of Croatia podršku je dobio od institucionalnih partnera i sponzora pa utrka ima Visoko pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Da je riječ o jednom od zaista najznačajnijih sportskih događaja godine, potvrđuje i unaprjeđenje u 2. HC kategoriju od strane Svjetske biciklističke organizacije (UCI) te interes brojnih biciklističkih timova i medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata.