Home Izdvojeno Tko su Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća?

Tko su Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća?

Doznajte u dokumentarno- autorskoj izložbi Gorana Beusa Richembergha u galeriji POU

PODIJELITE

Izložbom “Nijemci u Zagrebu i okolici” koju u naredna dva tjedna možete pogledati u galeriji Pučkog otvorenog učilišta, domaćoj se publici predstavio Goran Beus Richembergh. Tako je, riječ je o našem saborskom zastupniku iz redova GLAS-a, aktivnom ljubitelju povijesti i kulture, predsjedniku Tursko-hrvatskog društva prijateljstva i predstavniku Njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Beus se domaćoj publici ovom izložbom,koja se sastoji od dvije faze, predstavlja u novom svjetlu, a sve s ciljem kako bi otrgnuo od zaborava one ljude i događaje koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske. “Nema, nakon Hrvata, ni jedne druge etničke zajednice koja je u povijesti i u formiranju kulturnog kruga ostavila tako snažan trag kao što su to Nijemci”, govori nam autor.

Iz privatne arhive Gorana Beusa Richembergha

I zaista, na 25 informativnih panoa, kronološki i tematski, pratimo povijest njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, s naglaskom na Zagreb i okolicu. Uz opće informacije o doseljavanju i ostavštini njemačke manjine, izložba prikazuje i mnogobrojne likove, pionire u različitim djelatnostima, povijesne ličnosti i one koji su sudjelovali u razvoju znanosti, umjetnosti, medicine, ljekarništva ili obrtništva.

Posebno interesantan je i dio vezan uz Turopolje, koji govori o sukobima Turopoljaca i vlastelina Jurja Brandenburškog, te o kneževima Von Turn und Taxis koji su imali šume i dvorce na području Turopolja.

Dokumentarna izložba, do sad je, uz Goricu, proputovala Zagreb i Sirač, a slijede Berlin, Samobor, Osijek i Vukovar. U drugoj fazi projekta slijedi i ukoričeno izdanje, knjiga koja će izaći iduće godine.

S otvorenja izložbe/ privatna arhiva autora