Home Izdvojeno Tema 193. Matičinog četvrtka je hrvatski šahirani grb

Tema 193. Matičinog četvrtka je hrvatski šahirani grb

Na predavanju "Crveno ili bijelo? Bijelo ili crveno?" govorit će se i o stereotipu ustaškog grba pa tako i ustaške zastave.

PODIJELITE

193. izdanje Matičinog četvrtka koje će se sutra održati u Muzeju Turopolja bit će rezervirano za predavanje o hrvatskom šahiranom grbu. Predavanje Crveno ili bijelo? Bijelo ili crveno? – “Prilog suvremenim raspravama o boji početnoga polja hrvatskog šahiranog grba” održat će dr. sc. Mario Jareb iz Hrvatskog instituta za povijest Zagreb.

– Jedna od važnih karakteristika uporabe hrvatskoga šahiranog grba od najstarijeg sačuvanog primjera do danas nedosljednost je u određivanju boje početnoga polja, a nedosljednost je zabilježena i u broju polja. Posljedak toga su brojne kombinacije hrvatskoga šahiranog grba s obzirom na boju početnoga polja i s obzirom na broj polja, pa se je njegova prepoznatljivost stoljećima temeljila prvenstveno na činjenici što je to bio šahirani grb koji se je sastojao od srebrnih (bijelih) i crvenih polja, a ne na nekom pobliže određenom izgledu koji bi počivao na jasno zadanim sadržajnim parametrima – poručuju iz Ogranka Matice Hrvatske Velika Gorica.

Danas uvriježeni broj od 25 polja počeo je prevladavati od kraja 19. stoljeća. U novije vrijeme u javnosti se pojavio stereotip o jednoj od njegovih inačica, o onoj s početnim bijelim poljem, kao o navodnom “ustaškom grbu” i susljedno tome hrvatskoj trobojnici s takvim grbom kao o “ustaškoj zastavi”. Taj stereotip temelji se na nepoznavanju činjenica i povijesti hrvatskoga šahiranog grba, a njegovo ponavljanje u medijima i u dijelu javnosti i dalje je vjeran pratilac svakog javnog isticanja grba s početnim bijelim poljem.

Predavanje počinje u 19 sati.