Home Izdvojeno Strah od novih poplava: Umirućeg supruga spašavali su vatrogasci

Strah od novih poplava: Umirućeg supruga spašavali su vatrogasci

PODIJELITE

“Kad vas u tri godine dva puta zadesi poplava, znate, teško se podići iz blata”, priča nam Vesna Smajić iz Čičke Poljane koja je početkom travnja prošle godine doživjela obiteljsku tragediju. Dok joj je suprug umirao, zaprijetila je i poplava. Nedaleko kuće voda je poplavila kompletan poljoprivredni urod, a zatim je opkolila i njihov obiteljski dom.

–  Tu večer kad je voda nadirala moj suprug je umirao u kući. Ovdje su bili i gradonačelnik Barišić i njegov zamjenik Kos, pozvali su hitnu. Zbog poplave moj suprug nije mogao biti iznesen iz kuće. Morali su doći vatrogasci koji su ga iznijeli. Voda je već bila u garaži i nedostajala je samo jedna stepenica da uđe u kuću. Suprug je odvezen u bolnicu gdje je sutradan preminuo  –  priča nam Vesna Smajić.

Voda je uništila višegodišnje nasade. U plastenicima su bile trajnice i matični kontejneri. Nastala je šteta od 300 tisuća kuna.

–  Poplava se dogodila u samoj špici proizvodnje presadnica povrća. To je bio doslovce pomor. Uništena je cijela moja proizvodnja  – ističe poljoprivrednica.

Prva velika šteta u ovom obiteljskom gospodarstvu bila je 2010. godina kada je uništena poljoprivredna proizodnja u vrijednosti 220 tisuća kuna.

– Tada je uništeno i cvijeće i povrće i poljoprivredna mehanizacija. Grad nam je tada također odmah priskočio u pomoć – naglasila je

Za prošlogodišnju štetu ovih je dana mještanima Čičke Poljane i Ribnice Grad isplatio 168 tisuća kuna, odnosno 20 posto procijenjene štete.

IMG_3706

– Obitelji Smajić dogodila se ljudska tragedija i najveća materijalna šteta. Uspjeli smo pokriti štetu s 52 tisuća kuna, odnosno 20 posto ukupne procijenjene štete koliko je isplaćeno i ostalim mještanima. Država bi u ovakvim slučajevima trebala snositi odgovornost i isplatiti dio novca za ono što je sama kriva. Obavijestili smo nadležna ministarstva da preko Hrvatskih voda održavaju svoje objekte. Ti objekti su nama nametnuti od strane Hrvatskih voda i oni ih moraju održavati – poručio je gradonačelnik Barišić.

Vesna Smajić, poput ostalih mještana Čičke Poljane i Ribnice, strahuje od novih poplava.

O tome koje su mjere u zaštiti od poplave poduzete i što se može učiniti da se spriječe nove nepogode, raspravljali su članovi Mjesnog odbora Čičke Poljane. Na sastanku je sudjelovao i gradonačelnik koji je Mjesnom odboru predočio kartu s naznačenim područjima koja bi Hrvatske vode u ovoj godini trebale sanirati.

ZAPUŠTENI KANALI

Poplave kakve se do 2010. godine nisu događale rezultat su nebrige za odvodne kanale, čulo se na sastanku. Kanali su zapušteni i potrebna je hitna akcija njihova čišćenja. Mulj je njihovu prohodnost na nekim mjestima potpuno onemogućio.

IMG_3725

–  Potrebna je prevencija. Od toga da kanale svatko očisti ispred svoje kuće, a onda i sanacija većih kanala koji su u nadležnosti Hrvatskih voda. Oteretni kanal Sava-Odra je nedovršen i ne može normalno funkcionirati – upozorio je predsjednik Mjesnog odbora Čička Poljana Mladen Matanović.

DOSELILI SE UZ ODRU

Donja Čička Poljana najkritičnije je područje. Od poplava je izravno ugroženo oko 70 obiteljskih kuća koja se nalaze gotovo na razini korita rijeke Odre. Većina njih bespravno je sagrađena.

–  Posljednjih 20 godina broj stanovnika se udvostručio. Za čak 300 stanovnika. Dosta građana sada je u postupku legalizcije. Neki ljudi prilikom gradnje kuće nisu znali što ih očekuje. Jedan gospodin doselio se iz Njemačke. Počeo je graditi kuću, a da nije vodio računa o preniskom terenu  –  kaže Matanović.