Home Izdvojeno STIŽU FILMAŠI Gorica potencijalni dom novog studija filmske industrije

STIŽU FILMAŠI Gorica potencijalni dom novog studija filmske industrije

Radi o velikom prostoru u neposrednoj blizini aerodroma koji bi mogao odgovoriti na sve sadašnje i buduće potrebe filmskih radnika

PODIJELITE

Odlične vijesti za Veliku Goricu koja, očigledno, postaje meka investitorima svih sektora. Veliki filmski studio za domaće ali i inozemne produkcije gradit će se pored aerodroma u Velikoj Gorici, potvrdio je u razgovoru za Večernji list ovih dana, ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Luc Besson već snimao na Čiču

“Mi smo nekad imali svjetski poznati studio koji je služio i hrvatskoj i inozemnoj filmskoj zajednici. Instinkt mi govori da bi izgradnja nečega sličnog danas omogućila da još više novca stranih filmaša ostane u Hrvatskoj, međutim instinkt u ovakvim stvarima nije dovoljan. Zato krećemo u izradu studije isplativosti na europskom nivou kako bismo utvrdili kolika je dugoročna potražnja i jesmo li konkurentni, koji bi model financiranja bio najisplativiji za hrvatsku državu te koliki nam je studio zaista potreban, onaj koji prvenstveno služi nezavisnom i europskom filmu ili koji odgovara na potrebe najvećih međunarodnih produkcija”, rekao je Marcich. Podsjetimo kako su mnogi filmovi i serije strane produkcije, poput Ratova zvijezda ili Igre prijestolja snimani u Hrvatskoj i već su donijeli milijune. I Gorica je, uz Dubrovnik, Rijeku ili Zadar bila lokacija stranim filmašima, pa podsjetimo kako je svoj film “Odmetnici”, na Čiču 2015. snimao Luc Besson.

Lokacija je velika parcela pokraj aerodroma

Lokacija u Velikoj Gorici za sad je najizglednija, iako su u igri bile i manje lokacije u Jaski ili Ivanić Gradu. Izgleda da je presudila blizina zračne luke, a navodno se radi o velikom prostoru u neposrednoj blizini aerodroma koji bi mogao odgovoriti na sve sadašnje i buduće potrebe filmskih radnika. Vijest je na svom Facebook profilu potvrio i gradonačelnik Dražen Barišić.

“Još jedna vrijedna investicija u našem gradu o kojoj smo vodili intenzivne pregovore zadnjih godinu dana, sada kreće u svoju realizaciju. Velika Gorica postat će dom kompleksu filmskih studija u kojima će se snimati filmovi i serije hrvatske i međunarodne produkcije”, piše Barišić.

Sada je na Ministarstvu kulture, ali i drugim državnim i lokalnim tijelima da prepoznaju i povedu inicijativu za sveobuhvatan projekt koji bi uključivao i raspisivanje javnog natječaja za produkciju ili konzorcij koji bi u javno-privatnom partnerstvu vodio takav kompleks, piše Večernji koji navodi kako grupe hrvatskih i međunarodnih producenata već izrađuju planove kojima bi aplicirale za takav natječaj.