Home Gospodarstvo Štern: Tržište će korigirati svakog tko iskoči s cijenom goriva

Štern: Tržište će korigirati svakog tko iskoči s cijenom goriva

PODIJELITE

Nakon što je Hrvatski sabor u petak, 31. siječnja, donio novi Zakon o tržištu naftnih derivata, cijene goriva uskoro će svaki trgovac, odnosno benzinska crpka, moći određivati samostalno. Čeka se još samo objava Zakona u Narodnim novinama i osam dana kasnije liberalizacija tržišta može početi. Naftni stručnjak Davor Štern za Kronike VG ističe kako će neko vrijeme cijene goriva ostati gotovo iste jer će trgovci najprije proučavati Zakon, a zatim i osluškivati svoju konkurenciju.

–  Apsolutno će se gledati tržište. Ako netko iskoči cijenom, to će potrošači odmah primijetiti. Njega će tržište korigirati. Ključno će biti umijeće trgovca da prati tržište nafte te da naftu kupi u trenutku kada njezina cijena bude niža. Onaj tko će imati viškove, moći će ponuditi jeftiniju cijenu od ostalih, ali teško da će to moći činiti duže vrijeme  –  kaže Štern.

ZAŠTITA TRŽIŠNOG NATJECANJA

U slučaju da netko ponudi dampinšku cijenu, njime bi se trebala pozabaviti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

–  Trgovac će svako veće spuštanje cijena morati opravdati Agenciji, odnosno obrazložiti joj zbog kojih okolnosti on može gorivo prodati jeftinije od ostalih  –  ističe Štern koji očekuje kako će se liberalizacijom tržišta cijene goriva dugoročno tek neznatno sniziti.

–  Trenutačna cijena goriva u Hrvatskoj je realna tržišna cijena. Određena je na temelju svih tržišnih pokazatelja i stoga ne bi trebalo biti veće promjene cijene goriva. Barel nafte sada je oko 97 dolara i tako bi trebalo biti u idućem razdoblju. Turbulencije na tržištu moguće su samo u slučaju ratova. Zaliha nafte u svijetu ima dovoljno, a oni koji govore suprotno to čine samo radi napumpavanja cijena  –  napominje naftni stručnjak.

GORIVO OD 3 DO 6 LIPA SKUPLJE

Država je do sada cijenu naftnih derivata određivala formulom na temelju Pravilnika o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata. Ministarstvo gospodarstva danas je tako posljednji put objavilo najviše razine cijena temeljem Pravilnika i to za razdoblje od 4. do 17. veljače, nakon čega slijedi slobodno formiranje cijena.

Najviša cijena eurosupera BS 95 od ponoći do liberalizacije tržišta može biti 10,20 kuna po litri (do sada 10,15 kuna). Eurosuper BS 98 prodavat će se po 10,51 kuna (do sada 10,45 kuna), dok će eurosuper BS 100 stajati 10,71 kunu (do sada 10,65 kuna).

Cijena eurodizela BS od sutra će biti 9,69 kuna (do sada 9,65 kuna). Lož ulje od ponoći će stajati 6,62 kune (do sada 6,57 kuna), dok će nova cijena plavog dizela biti 6,16 kuna (do sada 6,13 kuna).