Home Izdvojeno U srijedu počinje manifestacija Dani europske baštine

U srijedu počinje manifestacija Dani europske baštine

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Dani europske baštine u Velikoj Gorici su višednevna manifestacija kojoj je cilj promovirati baštinu u najširem smislu. Velikogorička manifestacija ove će se godine baviti ljudskim djelovanjem u prostoru, transformacijama prirodnog u kulturni krajobraz te potrebnim vještinama i znanjem za obnovu i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

”Baština i priroda: krajolik mogućnosti” ovogodišnja je zajednička tema nacionalne i međunarodne manifestacije Dani europske baštine. U Velikoj Gorici održava se od 20. rujna do 6. listopada. U srijedu u 19 sati u parku ispred Muzeja Turopolja bit će otvorenje manifestacije. Ondje će biti postavljena izložba fotografija ”Oko mene, priroda i vrijeme”.

– To je prilika da se tema ovogodišnje manifestacije predstavi kroz autorski rad u mediju fotografije velikom broju ljudi. Namjera je da se izložba održi u javnom prostoru u prirodnom okruženju te da svima bude jednako dostupna, bez zidova institucija koji ponekad mogu biti i prepreka. Pokazati izložbu u parku u prostoru odmora, druženja i osame izvrstan je način da se ostvari jedan od najvažnijih ciljeva svake izložbe, a to je komunikacija s posjetiteljima – istaknuli su organizatori. Autor fotografija je Mario Žilec, a autorica koncepcije izložbe Dragica Dada Modrić.

foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U četvrtak, 21. rujna, od 12 do 13.30 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, prof. dr. sc. Željko Španjol sa Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održat će predavanje ”Prirodna baština Turopolja”.

– Kroz predavanje ćemo upoznati specifične prirodne resurse turopoljskog kraja – vegetaciju, floru, faunu, prirodne krajolike i njihovo biološko, ekološko i prostorno značenje – sve ono što je, s obzirom na neraskidivu vezu čovjeka i prirode, na specifičan način oblikovalo živote ljudi i način života na ovom području. Uz kratak povijesni prikaz suživota čovjeka s prirodom na ovim prostorima, saznat ćemo ponešto i o zakonskoj zaštiti i prijedlozima za daljnju zaštitu i valorizaciju krajobraznih cjelina u Turopolju, jer sve ono što čovjek svojim djelovanjem u dubokom prožimanju s okolišem stvara, ostaje kao baština za buduće generacije – najavili su iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Velika Gorica.

U petak, 22. rujna od 19 do 20 sati u kuriji Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici na rasporedu je koncert iz glazbene baštine Hrvatske. Nastupit će pjevačica Zrinka Posavec i za klavirom Kristina Bjelopavlović Cesar. Na programu će biti izvedena djela hrvatskih skladatelja Dore Pejačević, I. L. Kalinskog, D. Bobića, E. Cosetta, A. Dedića i A. Kabilja, kao i tradicionalne pjesme iz cijele Hrvatske, posebice starogradske pjesme.U Starom gradu Lukavcu u petak 6. listopada od 9.30 do 15.30 održat će se radionica ”Tehnike zidnog slikarstva”.

– Ove godine studenti Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina, uz vodstvo profesorice Suzane Damiani, demonstrirat će proces restauracije zidnog oslika. U sklopu jednodnevne radionice demonstrirat će se sve faze radova, a sudionici će se upoznati s osnovnim pojmovima o tehnikama i materijalima koji se koriste u izradi zidne slike. Sudionici će imati priliku i samostalno izvesti fragment zidne slike te se na taj način i neposredno upoznati s tom tehnikom – najavili su organizatori.

foto: Dario Drvodelić

Za najmlađe sudionike radionica će trajati sat vremena, a pet sati za odrasle. Prijave za sudjelovanje na radionici primaju se do četvrtka, 5. listopada 2017. na mail: kultura@gorica.hr. Polazak autobusa iz Zagreba je u 9 sati s Trga I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja), a iz Velike Gorice u 9.20 sati. Povratak je u 15.30 sati.