Home Izdvojeno Srednja strukovna škola postaje Regionalni centar kompetentnosti

Srednja strukovna škola postaje Regionalni centar kompetentnosti

Uz pomoć EU fondova škole imaju priliku dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje

PODIJELITE

Strukovna škola Velika Gorica postaje centar kompetentnosti u području strojarstva, zajedno sa Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo. Tako postaje jedna od 25 strukovnih škola koje će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi.

Uz pomoć EU fondova škole imaju priliku dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. Osigurana sredstva kroz dva EU programa iznose oko milijardu kuna.

Konkretno, razvojnim planom predviđeno je da će regionalni centar kompetentnosti u Velikoj Gorici europska sredstva povući kako bi modernizirao školski pogon namijenjen praktičnoj nastavi i učenju uz rad u organizaciji škole ili gospodarstvenika. Također, prostor će biti dostupan najmu i preferencijalnom korištenju za potrebe istraživanja i razvoja gospodarskih subjekata i kolaboracije s visokoobrazovnim institucijama, a predviđeno je i da centar razvija postojeće, ali i nove obrazovne programe i sadržaje srednjoškolskog i cjeloživotnog učenja.

Na natječaj su se javile 42 škole, a od 25 imenovanih 6 je za područje turizma i ugostiteljstva, 3 za poljoprivredu, 4 za zdravstvo, 6 za elektrotehniku i računalstvo, 6 za strojarstvo dok je jedna škola proglašena regionalnim centrom i za strojarstvo i za elektrotehniku i računalstvo.

Odabrane škole sada će moći ulagati u infrastrukturu, kako bi učenici mogli raditi s najboljom opremom te uspostaviti kontakt s poslodavcima, tako da, kada završe školu, budu osposobljeni za buduća radna mjesta ili u nekim slučajevima za nastavak školovanja, – rečeno je na nedvnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.