Home Gospodarstvo Sve spremno! Kreće izgradnja novog reciklažnog dvorišta

Sve spremno! Kreće izgradnja novog reciklažnog dvorišta

PODIJELITE
Foto: Ilustracija (recilkažno dvorište Mraclin)

Grad Velika Gorica ishodio je građevinsku dozvolu za izgradnju novog Reciklažnog dvorišta koje će zamijeniti postojeće na lokaciji velikogoričkog “Sajmišta”. Novo reciklažno nalazit će se u budućem produžetku Ulice Franje Boška Kirinčića u Kurilovcu, južno od Sajmišta, na zemljištu koje je UPU-om Velike Gorice određeno kao komunalna zona.

U sklopu dvorišta i Centar za ponovnu uporabu

Reciklažno dvorište zauzimat će površinu od oko 3 tisuće četvrotnih metara, a u sklopu dvorišta bit će izgrađen i Centar za ponovnu uporabu, prva nova građevina takve vrste u Hrvatskoj. Centar će se sastojati od skladišta ulazne robe, radionica za čišćenje i popravke te skladišta i trgovine obnovljenih predmeta spremnih za prodaju.

“Ova je građevina ključna za ostvarenje prvog stupnja aktivnosti u hijerarhiji kružnog gospodarenja otpadom – izbjegavanja stvaranja otpada i pripreme za ponovnu uporabu”, naglašavaju iz Grada.

Osim toga, građani će moći predmete koji im više nisu potrebni, a još su uvijek funkcionalni, donirati Centru, kao što su stari namještaj, bijela tehnika, elektronika, odjeća i obuća, posuđe, igračke, knjige… Radnici Centra takve će predmete očistiti, popraviti i obnoviti te pripremiti za prodaju po simboličnim cijenama, a Centar će predmete moći i donirati potrebitima, odnosno u dobrotvorne svrhe. Na ovaj način izbjegavat će se stvaranje otpada, jer će se predmeti vratiti u uporabu prije nego što uopće postanu otpad.

Nema rasta cijena

Osim CPU-a koji će se električnom energijom napajati iz vlastite sunčane fotonaponske elektrane, u novoj građevini nalazit će se standardno reciklažno dvorište koje će odvojeno sakupljati sve vrste otpada i to na prostoru znatno većem nego što je na raspolaganju u postojećem reciklažnom dvorištu.

Novo reciklažno dvorište biti će primjereno hortikulturno uređeno i uklopljeno u okoliš te će značajno poboljšati standard u odvojenom sakupljanju otpada na području Grada Velike  Gorice i pridonijeti ispunjavanju obveza iz Zakona o otpadu, o najmanje 50 posto odvojeno prikupljenog otpada pripremljenog za recikliranje i ponovnu uporabu do 2020. godine.

“Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice će, nadamo se uspješno kao i do
sada, investicijska sredstva za izgradnju novog reciklažnog dvorišta
pokušati prikupiti iz izvora koji neće dodatno opteretiti postojeću cijenu
gospodarenja otpadom”, dodaje se u priopćenju