Home Izdvojeno Sportaši ipak ne ostaju bez besplatnog liječničkog pregleda

Sportaši ipak ne ostaju bez besplatnog liječničkog pregleda

PODIJELITE

Nakon što je tajnik Odbojkaškog kluba ”Gorica”, Filip Dumbović poslao medijima dopis u kojem proziva Grad da je sportašima, bez prethodne najave, uskratio besplatan liječnički pregled, iz Grada je stiglo i službeno priopćenje.

Dumbović je ustvrdio kako ”Od kraja ožujka 2016. više nije moguće obaviti sportski liječnički pregled u Velikoj Gorici. Razlog je smanjenje stavke proračuna: ‘Zdravstvena sposobnost sportaša” s 340.000,00 kuna u 2015. godini na 50.000,00 kuna u 2016. godini. Ova razlika je samo dio od 749.400,00 kuna za koliko je ukupno smanjen proračun za stavku: Sport u 2016. godini u odnosu na prethodnu. Gorički sportaši su imali tu privilegiju da su od 2011. godine mogli obavljati besplatan liječnički pregled u sportskoj ambulanti kod ŠRC Radnik. No, ta privilegija je kratko trajala jer je ukinuta već 2016. smanjenjem sredstava u gradskom proračunu. Niti u jednom trenutku, Grad Velika Gorica nije javno objavijestila sportaše o budućem prestanku rada sportske ambulante, već su se oni u to morali sami uvjeriti dolaskom pred zatvorena vrata.”ok gorica odbojkaški klub

Tajnik OK ”Gorica” ističe da se radi o ”dodatnom udarcu za športske klubove koji će uz smanjenje proračuna u 2016. godini dobiti dodatne troškove u iznosu cca 100-200 kuna po igraču što znači da će klub s 50 sportaša koji se natječu imati povećane troškove u iznosu 5.000 do 10.000 kuna.”

Dumbović je zatražio pojašnjenje situacije od gradskih čelnika koji su pak ustvrdili kako ”Grad Velika Gorica neće svoje sportaše ostaviti bez mogućnosti sportskih pregleda u Velikoj Gorici.”

U Gradu kažu da će ”zatvaranje sportske ambulante trajati vrlo kratko i da sportaši neće ostati uskraćeni za besplatne preglede, jer je Velika Gorica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji preglede plaća iz proračuna, a ne na teret roditelja.” Kao razlog zatvaranja sportske ambulante navode istek dosadašnjeg ugovora i rješavanje zakonskih procedura za sklapanje novog. Grad ujedno traži i poboljšanje usluga.

– Žao nam je ako je došlo do pogrešnog tumačenje i možda nespretnosti u komunikaciji odjela i sportskih klubova, pa koristim priliku da se zbog navedenog ispričam. Ono što želim naglasiti je da će ambulanta vrlo brzo ponovno biti u funkciji i da će naši sportaši moći obaviti i dalje preglede u njoj. – izjavio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.Dan-Djece-barisic kolarec

U Gradu podsjećaju da je ”Velika Gorica grad sporta i s velikim ulaganjima u njega nastavlja i dalje. Podsjećamo kako je u proteklom razdoblju uloženo u sanaciju i modernizaciju sportskih domova na velikogoričkom području, a za koje se sada provodi i postupak legalizacije.”

– Sagradili smo sportsku trenažnu dvoranu, otvorili i omogućili rad navedene sportske ambulante, postavili dvije atletske tartan staze na gradskom stadionu, kao i umjetnu travu na istome. Uređeno je fitness igralište u parku dr. Franje Tuđmana koje koriste mnogi Velikogoričani, u planu je uređenje još nekoliko igrališta u gradskim četvrtima. Trenutno se postavlja umjetna trava na stadionu u Kurilovcu, a u završnoj je fazi i potrebna dokumentacija za gradski bazen čija će gradnja početi još ove godine. Siguran sam da građani i sportaši prepoznaju naša nastojanja da sportskim kolektivima pružimo maksimalnu potporu u radu kao i činjenicu da svim građanima putem odgovarajuće infrastrukture želimo omogućiti provođenje slobodnog vremena na aktivan, sportsko rekreativni način – kaže gradonačelnik Dražen Barišić.