Home Izdvojeno Škola u Vukovini mijenja izgled, dobiva i podno grijanje

Škola u Vukovini mijenja izgled, dobiva i podno grijanje

PODIJELITE

Na ljeto bi trebao početi još jedan veliki i važan project koji će ovoga puta obuhvatiti Osnovnu školu Vukovina, a riječ je o kompletnoj energetskoj obnovi škole. Projekt je pripremio Grad Velika Gorica, kao osnivač, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupni troškovi energetske obnove iznose 9,2 milijuna kuna, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 3,7 milijuna kuna dok se iz drugih izvora razina sufinanciranja može i povećati, kažu u gradu.

Godinu dana od prijave, project napokon kreće u realizaciju, pa tako nakon 42
godine od izgradnje Osnovnu školu Vukovina očekuje potpuna transformacija; od krova do poda. “Jedne od glavnih mjera su zamjena pročelja zgrade škole, nova fasada, zamjena i izolacija krovova, zamjena vanjske stolarije, uvođenje nove i štedljivije rasvjete, uvođenje novog sustava grijanja, mijenja se postojeći sustav grijanja na lož ulje s peletima, a ono što će posebno obradovati roditelje, ali i učenike, jest uvođenje podnog sustava grijanja u dvorani. To će rezultirati sasvim novom školom”, najavljuje pročelnik za EU fondove Domagoj Ilečić.

Sljedeći korak je proces javne nabave za izvođača radova, nakon čega kreću dogovori oko izvođenja planiranih radova.

“Energetska obnova koja čeka ovu školu zasigurno će mnogo značiti prvenstveno samim učenicima, ali i učiteljima te ostalim djelatnicima škole. Za početka, izgled se vizualno mijenja što će doprinijeti pozitivnom ozračju, nadalje, uštede energije koje prema projektantskim procjenama dosežu brojku od čak 72 posto , što bi značilo da će se ulaganja kroz uštedu vratiti kroz deset godina te projekt čini samoodrživim”, poručio je ravnatelj Damir Bedić.

Isto očekuje OŠ Nikole Hribara, gdje će idući tjedan također biti održana početna konferencija kojom će službeno krenuti u projekt energetske obnove, a u pripremi je i projekt za DV Žirek u Koprivničkoj ulici. Posljednjih godina škola u Vukovini, kao i područne škole, napredovale su kako kroz ulaganja u infrastrukturu, tako i kroz bolje nastavne uvjete koji danas imaju vidljive rezultate kroz sve veći broj djece s dobrim rezultatima na školskim natjecanjima. Među njima svakako treba navesti više od milijun kuna vrijedan projekt Carneta koji je školu digitalizacijom uveo u 21. stoljeće i dao potpuno novu dimenziju rada.