Home Gospodarstvo Raste visina komunalne naknade

Raste visina komunalne naknade

Prema odluci Gradskog vijeća porast će visina komunalne naknade, odnosno vrijednost boda koja se nije mijenjala od 2001.

PODIJELITE

Prema odluci Gradskog vijeća porast će visina komunalne naknade, odnosno vrijednost boda koja se nije mijenjala od 2001. Sada, sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu i Gorica mora izmijeniti odluke koje se tiču komunalne naknade i komunalnog doprinosa, objasnio je pročelnik Dubravko Katulić. U 2001. vrijednost je bila 0,41 kunu po kvadratnom metru nekretnine u prvoj zoni, a novim je prijedlogom porasla na 7,6 kn po četvornom metru. Konkretno, objekti od primjerice 100 kvadrata u prvoj zoni do sad su plaćali 41, 33 kune, nova cijena bit će 63 kune, dok će, primjerice u drugoj zoni umjesto 33 kune nova cijena biti 50 kuna. “Iznos smo morali korigirati, sukladno zakonu, a li i sve bržoj i većoj izgradnji nove infrastrukture, javne rasvjete i zelenih površina koje traže održavanje, a u koje se ulaže novac iz već spomenute naknade, obrazložio je Katulić. Dodaje i kako su i drugi hrvatski gradovi digli naknadu- i to Zaprešić koji je na 7,2, zatim Zadar ili Osijek koji su preko 7,5 dok je u Rijeci cijena 15 kuna po kvadratnom metru.

Oporba: To je poskupljenje od 50 posto

Izazvalo je to žestoku polemiku među vijećnicima. SDP-ov Damir Šimunić podvlači kako građanima cijene rastu za 50 posto. “U prvoj zoni živi 15 do 20 tisuća ljudi, onaj koji je do sada imao komunalnu naknadu 1000 kuna, sada će plaćati 1500 kuna. Onaj koji je imao 500 kuna, plaćat će 750 kuna”, kaže Šimunić te se pita što je s obrtnicima koji će ovo povećanje najviše osjetiti. Na isto je upozorio i Zvonimir Stjepić iz Živog zida, a Pero Josipović iz GLAS-a pak kaže kako je komunalna infrastruktura godinama zapostavljana, posebice u okolnim naseljima koja imaju loš standard.

Jerleković: U pet godina mnogo se izgradilo

Vijećnik HDZ-a iz Kozjače, Josip Jerleković nema ništa protiv poskupljenja. Građanima u toj, petoj zoni, za objekt od 100 kvadrata naknada se povećava za 4,40 kuna. “Molim vas da ne radimo drame oko 4 kune”, zamolio je Jerleković i replicirao oporbi istaknuvši kako se u zadnjih pet godina mnogo izgradilo, posebice u okolnim naseljima koja su dobila nove ulice i asfalt, a i zimska služba dobro radi svoj posao.