Home Gospodarstvo PRVI U HRVATSKOJ: U Velikoj Gorici postavljen solarni cvijet Ecoplant

PRVI U HRVATSKOJ: U Velikoj Gorici postavljen solarni cvijet Ecoplant

Riječ je o revolucionarnoj inovaciji koja otvara vrata za poticanje zelene budućnosti u našem gradu i državi

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić / Dario Drvodelić

Velika Gorica jučer je postala domaćin revolucionarne inovacije – jučer je upravo u našem gradu postavljen prvi solarni cvijet u Hrvatskoj nazvan Ecoplant. Lokacija ovog cvijeta je novi pogon tvrtke Modepack u Ulici Fausta Vrančića te je sada dodatan ukras vizuri njihove proizvodnje. Da je za lokaciju odabrana Velika Gorica samo ide u korist podacima koliko naš grad postaje sve atraktivniji za inovacije, investicije, ali i život.

Radite predivan posao, sinergija vas je dovela do ove priče. Pokazujete primjer drugima i vjerujem da će ih biti još ‘zasađeno’ u Velikoj Gorici. Ono što ćemo mi raditi kao grad jest da nam ekologija i održivost budu prioritet jer moramo paziti na prava treće generacije i moramo zaštiti budućnost naše djece.”, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Hrvatske tvrtke su ovom investicijompostale ekskluzivni zastupnici Nizozemske tvrtke Ecoplant. “Drago mi je što smo ovdje danas, put do ovoga je bio dosta dug. Krenulo je u Njemačkoj gdje smo se upoznali s gospodinom Hansom iz Ecoplanta. Od prve smo bili pod dojmom i odlučili smo iskoristiti taj potencijal i odlučili smo da ovo moramo dovesti u Hrvatsku. Prvi odabir za lokaciju je bila tvrtka Modepack.”, govori Mario Andrić, direktor tvrtke Solarko, zastupnici ove inovacije u našem gradu.

Ova inovativna tehnologija inspirirana je prirodnim procesima fotosinteze i dizajnirana je da koristi sunčevu svjetlost kako bi se generirala čista i obnovljiva energija. Kroz svoj jedinstveni dizajn, Ecoplanta spaja estetiku cvijeta s visokoučinkovitim solarnim panelima, stvarajući tako simbol ljepote i tehnološkog napretka.”, objašnjava.

Zanimljivost je i ta što se ovaj solarni cvijet okreće ovisno o tome gdje se nalazi najjača sunčeva svjetlost kako bi u potpunosti iskoristio potencijale sunčeve energije. Kroz ovaj solarni cvijet puniti se mogu uređaji, ali i automobili, kao što je bilo prikazano na prezentaciji.

Modepack, velikogorička tvrtka, ovom je investicijom još jednom pokazala da razmišlja dugoročno o budućnosti i održivosti. “Zahvaljujem svima na podršci. Pozivam sve da dođu živjeti i raditi u Veliku Goricu, ja sam to učinio i nisam pogriješio.”, govori Jure Šimić, direktor. Na krovu njihove tvrtke do sada je postavljeno tisuću solarnih panela stoga su zadovoljni da se mogu uključiti u još jednu održivu priču.