Home Izdvojeno PRVI U HRVATSKOJ! Gorica otvorila prostorne planove, građani putem weba mogu predlagati...

PRVI U HRVATSKOJ! Gorica otvorila prostorne planove, građani putem weba mogu predlagati izmjene

Nova aplikacija koju od danas možete koristiti dodatni je modul postojećeg GIS-a koji omogućuje potpunu digitalizaciju procesa predlaganja izmjena prostornih planova

PODIJELITE

Nema više papira, nema čekanja u redovima ili u pošti, građani od danas uz tek nekoliko klikova na web stranicama Grada Velike Gorice mogu sudjelovati u izmjeni i kreiranju prostornih planova prije nego isti krenu u javnu raspravu. Putem danas predstavljene aplikacije koja je sastavni dio gradske web stranice, a dostupna je na svim elektroničkim uređajima građani mogu slati svoja mišljenja, zahtjeve i prijedloge za određene čestice, a koji se potom uvrštavaju u konačne prijedloge uoči javne rasprave . “U ovoj fazi ne odgovaramo građanima na njihove prijedloge nego ih tek prikupljamo, što znači da ćemo napraviti već veliki posao uoči javne rasprave jer ćemo sve te prijedloge već imati na jednom mjestu”, objasnila je Gordana Mikulčić Krnjaja iz Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, inače idejna inicijatorica projekta kojeg su u gradu objeručke prihvatili.

Prikaz aplikacije na naslovnici web portala Grada Velike Gorice
Izgled plana koji je dostupan putem aplikacije na webu

Barišić: Ovo je revolucionarna aplikacija!

“Ovo je revolucija za hrvatske prilike, jedno kvalitetno i inovativno rješenje i za naš grad i hrvatsku javnost. Građani mogu neposredno sudjelovati u izradi prostornih planova što je još jedan korak ka digitalnom, otvorenom i transparentnom društvu kojem stremimo”, naglasio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Nova aplikacija dodatni je modul postojećeg GIS-a koji omogućuje potpunu digitalizaciju procesa predlaganja izmjena prostornih planova. Na web stranicama grada za sad je dignut PPU Grada Velike Gorice, a iz resornog odjela najavljuju kako će u što kraćem roku biti dostupni i ostali planovi.

 

Jednostavno pretraživanje

Legalizaciju objekata prijavite u par koraka

Osim direktnog sudjelovanja građana, ova će aplikacija biti korisna i investitorima koji će moći saznati sve preduvjete i tijek izdavanja dozvola, a još jedan benefit svakako će imati i građani koji legaliziraju svoj objekt. “Oni će se putem aplikacije moći direktno javiti da su legalizirali česticu što ćemo automatski uključiti u prostorni plan”, objasnila je Lana Kotrman Jankeš iz resornog odjela za uređenje i građenje.

Ideju su podržali i ostali gradski uredi i institucije, ističući kako je ovo korak ka bržoj reorganizaciji i digitalizaciji gradske uprave. “Aplikacija je direktan pokazatelj što to znači biti pametan grad i kako građani mogu neposredno sudjelovati u kreiranju budućnosti svoga grada”, istaknula je direktorica Razvojne agencije Vegora, Maja Kurjak.