Home Izdvojeno Pronađen dokaz da je Prva čitaonica u Velikoj Gorici otvorena 3. siječnja...

Pronađen dokaz da je Prva čitaonica u Velikoj Gorici otvorena 3. siječnja 1886.

Dan Gradske knjižnice Velika Gorica obilježit će se 3. siječnja kada je za sve nove članove omogućen besplatan upis.

PODIJELITE

Na sva tri odjela Gradske knjižnice Velika Gorica – Središnjem odjelu za odrasle, Dječjem odjelu i Područnoj knjižnici Galženica u srijedu, 3. siječnja vršit će se besplatan upis za sve nove članove Knjižnice koji se po prvi puta upisuju u Knjižnicu. Besplatni upisi organizirani su povodom Dana Gradske knjižnice Velika Gorica od 8 do 19 i 30 sati, a za upis je potrebno predočiti osobnu iskaznicu ili zdravstvenu pri upisu djece.

– U 2018. godini po prvi put obilježit ćemo Dan Gradske knjižnice Velika Gorica već početkom godine, na datum 3. siječnja, umjesto dosadašnjeg tradicionalnog obilježavanja 3. ožujka. Što se promijenilo u odnosu na prethodne godine? Došlo je do jednog, za našu knjižnicu vrlo važnog otkrića! Naime, tijekom svojih istraživanja građe u Hrvatskom državnom arhivu gospodin Aleksandar Božić sasvim je slučajno među nerazvrstanim materijalima pronašao dokument za koji smo smatrali da će uvijek ostati zagubljen. Riječ je pravilima Prve čitaonice u Velikoj Gorici datiranima 3. siječnja 1886. Temeljem prethodnih istraživanja o povijesti velikogoričke knjižnice tradicionalno smo Dan knjižnice obilježavali u ožujku, ali sada je pred nama dokaz da je knjižnica zapravo osnovana već u siječnju – objasnili su iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Od 1. siječnja nadalje korisnicima Knjižnice i ostalim sugrađanima starijima od 75 godina omogućen je besplatan upis u Knjižnicu kao i besplatna obnova. Tako članovi mogu koristiti sve usluge knjižnice – čitati dnevni tisak i posuđivati knjige u svim lokacijama.

– Svaki šesti stanovnik Velike Gorice i okolice naš je član, pridružite nam se i Vi! Akcija se odnosi samo na osobe koje se po prvi put upisuju te ranije nisu bile članovi Gradske knjižnice Velika Gorica – naglasili su iz Knjižnice.