Home Vijesti Proljetne tematske radionice u Novom Čiču

Proljetne tematske radionice u Novom Čiču

PODIJELITE

„Društveni centar Novo Čiče“ projekt je sufinanciran od strane EU iz Europskog socijalnog fonda kojeg KUD „Čiče“ provodi u partnerstvu s Udrugom „Zamisli“ i Gradom Velikom Goricom.

Kako se projekt bliži kraju, tako je i travanj u KUD-u „ČIČE“ bio prepun događanja i aktivnosti za korisnike koji su u iznimno velikom broju prisustvovali tematskim radionicama. Predsjednik KUD-a „ČIČE“, g. Stipo Duvnjak rekao je da su „prilikom odabira tema, vodili računa da članovima i sumještanima radionice budu zanimljive i poučne i da privuku sve generacije. Pritom uvijek mislimo na ono što je vrijedno sačuvati: našu kulturu, prirodu i zajedništvo.“

Prvu radionicu održala je Katarina Drvodelić i to pod nazivom: „Neverbalna komunikacija i rješavanje treme“ koja je najviše zainteresirala mlađe sumještane. Na radionici su imali mogućnosti saznati što su stres i trema, kako ih prepoznati i kako njima ovladati. Voditeljica je pokazala neke tehnike smirivanja i vježbe disanja za učinkovitu kontrolu emocija prilikom javnih nastupa i kod svakodnevne komunikacije. Jedan od polaznika, Ivan Vajda priznao je da će mu prikazane tehnike dobro doći kod završnih ispita na kraju nadolazeće akademske godine i u razgovorima za posao.

Dolaskom lijepog vremena i u sklopu proljetnog uljepšavanja okućnica, organizirana je radionica „Osnove vrtlarenja“. Iako je riječ o temi o kojoj većina polaznika, a pogotovo osobe srednje i starije životne dobi, već ima neko predznanje, voditeljica radionice Valentina Kuzmić prenijela im je neka nova saznanja iz svoje agronomske struke. Glavni naglasak bio je na važnosti začinskog bilja u vrtu te postupku pravilnog kompostiranja, a nakon teorijskog dijela zajedno s polaznicima uslijedio je praktični dio sadnje. Upravo brojnost začinskih vrsta koje su zastupljene u vrtovima i kako ih je lako uzgojiti dijelovi su radionice koje su bile najzanimljivije Marija Džolić Čivčić, jednoj od polaznica.

Osim dječjih uskršnjih aktivnosti koje se uobičajeno provode u KUD-u, pisanje čestitki i ukrašavanje jaja na pred-uskrsnoj radionici „Očuvanje tradicije uskršnjih običaja“ okupio se presjek generacija kako bi se sačuvala vještina tradicijskog ukrašavanja pisanica. Voditeljica radionice, Martina Podgorski upoznala je sudionike s tradicijskim načinom ukrašavanja jaja voskom, koncem i pomoću ukrasnog bilja te im prezentirala specifične turopoljske motive koje su nekada krasile jaja. Nakon toga je uslijedio dinamični i vjerojatno najzanimljiviji dio radionice u kojoj su svi zajedno isprobavali i usavršavali tehnike.

Do kraja projekta preostala je još samo jedna tematska radionica, a ove aktivnosti pokazale su da su mještani željni ovakvih događanja koji će i nakon završetka biti jedan od prioriteta Društva.

Članak napisala: Valeria Čermak