Home Izdvojeno Projektom „PRESTANI !“ žele zaustaviti nasilje među mladima

Projektom „PRESTANI !“ žele zaustaviti nasilje među mladima

PODIJELITE

U Osnovnim školama Eugena Kumičića i Eugena Kvaternika Udruga “TI SI OK” provodi projekt prevencije nasilja među djecom „ PRESTANI!“. Učenike 5. i 6. razreda educiraju da otvoreno govore o nasilju bez straha o stigmatizaciji i osveti, a učiteljima i nastavnicima ukazuju da opaze, reagiraju i spriječe probleme nasilja.

–  Potrebno je povećati svjesnost djece o problemu nasilja, ohrabriti ih da prijavljuju učiteljima slučajeve nasilja, uputiti ih kome se mogu obratiti za pomoć, povećati stupanj njihova povjerenja u nastavnike, reći im kako se ponašati ako svjedoče nasilju  –  kaže magistra soc.pedagogije Sonja Jarebica, predsjednica Udruge „Ti si OK“.

NADZOR NAD KONFLIKTOM

Projektom žele aktivno uključiti učenike da progovore o nasilju, da dožive nenasilje, da se osnaže i ohrabre, kako bi iste znakove nasilja lakše prepoznali i o njima progovorili. Nastoje pridobiti učenike da razmijene iskustvo o konfliktu koji su riješili nenasilno, te ih naučiti kako preuzeti nadzor nad konfliktnom situacijom.

Uz učenike, nastavnike i ravnatelje, uključeni su i roditelji s ciljem da prepoznaju znakove kod zlostavljanog djeteta.

–  Za roditelje  je pripremljen Letak o znakovima prepoznavanja stanja žrtve i nasilnika, kako bi kod vlastitog djeteta mogli uočiti eventualne probleme u ponašanju i pružili pomoć i podršku  –  ističe Jarebica.

Osim radionica za učenike, u školama će Udruga održavati i predavanje za učitelje s temom “Alati i tehnike upravljanja razrednom klimom”.