Home Tradicija Prošećite i pogledajte

Prošećite i pogledajte

Još je ostalo lijepih jesenskih dana kao stvorenih za šetnju, pa smo za vas i ovoga puta odabrali nešto iz gradske ponude

PODIJELITE

Završio je Tjedan EU baštine koji se u Velikoj Gorici obilježio pod nazivom “Neverbalna komunikacija tradicijske odjeće”. Radionice, promocije i aktivnosti su gotove, no taj je tjedan ipak ostavio nešto iza sebe. Riječ je o istoimenoj izložbi postavljenoj u Parku Franje Lučića, ispred Muzeja Turopolja, autora i fotografa Marija Žileca.

Mario Žilec, autor izložbe

Žilec, već prepoznatljivo ime u medijskom i audiovizualnom te produkcijskom svijetu ovdje se predstavlja putem fotografije koje je snimao na lokacijama u Buševcu i na Savišću, u Veleševcu. Fotografije komuniciraju vrijednost i značenje tradicijske odjeće, posebice nekad, u vrijeme svadbe u Turopolju i običaja koji su uz nju vezani, te košnju koja je imala veliki značaj pak za stanovnike Veleševca. Žilec kroz svoje fotografije daje vjeran prikaz autentične tradicijske odjeće i obuće, a realnost života u ono vrijeme označava tek minimalnim preinakama na fotografijama na kojima se, zagledamo li se bolje, može uočiti gotovo svaka bora, krivina ili brazda kao autentičan znak mladosti ili starosti, iskustva ili napornog rada.

Prikaz košnje na Savišću, u Veleševcu

Ovaj pomalo samozatajni fotograf i kreator do sad se već predstavio velikogoričkoj javnosti kroz nekoliko izložbi i projekata. Lani je na istom mjestu, povodom dana EU baštine, bila postavljena njegova izložba “Oko mene priroda i vrijeme” kojom je zabilježio prirodne ljepote Turopolja u vremenu, a organizator je i 1. Fotomaratona Turopolja koji je okupio fotografe iz Turopolja, Zagreba, Siska i okolice koji su svojim objektivima zabilježili turopoljski krajolik i kulturno-povijesnu baštinu.

Ostavljamo vas uz nekoliko fotografija s izložbe:

A kako je bilo na otvorenju izložbe na kojoj je, uz Žileca u samom unutarnjem djelu Muzeja sudjelovala i mlada dizajnerica Marta Križaj pogledate na fotografjama Matije Ljubeka: