Home Izdvojeno Preminuo Vlatko Marković. Do nedavno je boravio na velikogoričkom području

Preminuo Vlatko Marković. Do nedavno je boravio na velikogoričkom području

PODIJELITE

U zagrebačkoj bolnici Rebro u 77. godini preminuo je bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković. Dulje vrijeme je bolovao od Alzheimerove bolesti, a ovih je dana ponovno dobio upalu pluća koja je za njegov život bila kobna.

–  Hrvatski nogomet izgubio je danas jednog od najboljih i najvažnijih nogometnih djelatnika u svojoj povijesti. Bila mi je čast poznavati Vlatka i s njim surađivati, a suvišno je uopće nabrajati čime je sve zadužio Hrvatski nogometni savez. U ime Hrvatskog nogometnog saveza i cijele nogometne obitelji, izražavam duboku sućut obitelji Vlatka Markovića zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli su s Vama  –  stoji u izjavi predsjednika HNS-a Davora Šukera.

ŽIVIO NA KLJUČIĆ BRDU

12. rujna Vlatko Marković je hitno prevezen u teškom stanju na intenzivni odjel Kliničkog bolničkog centra Rebro. Bivšem čelniku Hrvatskog nogometnog saveza upala pluća dodatno je pogoršavala stanje. Preminuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Prije nego što je prebačen u bolnicu, Marković je živio u luksuznom sanatoriju, u potpunoj izolaciji i punoj diskreciji. Riječ je o domu za starije i nemoćne osobe “Oaza” na Ključić brdu, a posjećivala ga je samo kći Sandra.

ROĐEN U BUGOJNU

Rođen je 1937. godine u Bugojnu, a igračku karijeru sa 15 godina počeo je u Iskri iz Bugojna, a zatim je otišao u Čelik iz Zenice. Kada je doputovao iz svojeg Bugojna na školovanje u Zagreb, prijavio se u Dinamo, u kojem je nastupao punih deset godina. Potom je četiri godine igrao za momčadi bečkih klubova FC Austria i SK Rapid.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 16 puta, a bio je sudionik Svjetskog prvenstva 1962. u Čileu, kada je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto. Tada je bio izabran u najbolju momčad SP-a.

PRVAK EUROPE

Kao trener vodio je Zagreb, Dinamo i Hajduk, trenirao je u Belgiji, Francuskoj i Austriji, dok je s reprezentacijom Jugoslavije U-23 postao prvak Europe. Jedno kratko razdoblje vodio je i hrvatsku reprezentaciju, ali je na klupi bio u samo jednoj utakmici, protiv Ukrajine 3:1.

Godine 1998. postao je predsjednik HNS-a, a tu je funkciju uspješno obnašao sve do 2012. godine, kada je mjesto prepustio Davoru Šukeru, a on postao počasni predsjednik.