Home Izdvojeno PRAVILA PONAŠANJA U virtualnoj učionici kao u pravoj

PRAVILA PONAŠANJA U virtualnoj učionici kao u pravoj

Evo kako se ponašati za vrijeme virtualnog sata

PODIJELITE

Prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja u nastavku on line edukacije i nastave na daljinu koristi se MS Teams, pa će tako svi učenici i nastavnici komunicirati unutar  virtualnih zbornica i virtualnih razreda.

“Pravila ponašanja na MS Teamsu jednaka su kao i u stvarnim učionicama. Sve objave neprimjerenog sadržaja bit će uklonjene, a podatci autora bit će proslijeđeni školi na daljnje postupanje u skladu sa školskim pravilima o pedagoškim mjerama”, poruka je administratora. Ujedno se mole učenici da na početnu stranicu ne postavljaju povjerljive informacije, kao ni da je koristite za dijeljenje neformalnog i zabavnog sadržaja. U nastavku su pravila ponašanja, koja prenosimo s web stranice Zrakoplovno tehničke škole Velika Gorica:

PRAVILA PONAŠANJA U VIRTUALNIM UČIONICAMA

 • Objave su uvijek javne, nikad privatne!
 • Objave služe za razmjenu važnih informacija među svim sudionicima tima, odnosno učenika u virtualnoj učionici
 • Objavu možete započeti s @Ime što znači da je poruka i dalje javna, ali posebnu pozornost na nju treba obratiti osoba s imenom nakon @ znakA
 • Prije nego li objavite pitanje ili komentar, pretražite objave i potražite sličnu temu. Možda već postoji rasprava poput one koju namjeravate započeti
 • Svi neprimjereni sadržaji, vrijeđanje i nasilje su najstrože zabranjeni te će zbog toga učeniku biti izrečena odgovarajuća pedagoška mjera.
 • Datoteke služe za razmjenu nastavnih materijala u tekstualnom ili multimedijskom obliku.Svaki nastavnik će odrediti pravila za organizaciju datoteka te se svi učenici tih pravila moraju pridržavati.
 • Učenik treba prema uputama nastavnika do određenog vremenskog roka prenijeti (upload) datoteku sa seminarskim radom, zadaćom ili rješenjima zadataka. Ta datoteka može biti slika iz bilježnice slikana pametnim telefonom ili tabletom prema dogovoru ili naputku nastavnika. Datoteke s neprimjerenim sadržajem ili neprimjerenog naziva su najstrože zabranjene te će zbog toga učeniku biti izrečena odgovarajuća pedagoška mjera.

AKTIVNOSTI

 •  Svaka aktivnost u virtualnoj učionici se bilježi u kartici Aktivnost. Razrednik će nakon svakog radnog dana provjeriti učeničku aktivnost u virtualnoj učionici.
  Ako aktivnost iz nekog razloga u potpunosti izostane, potrebno se javiti razredniku i priložiti ispričnicu. Ako aktivnost izostane samo iz određenih predmeta, potrebno je javiti se nastavniku tog predmeta ili potražiti pomoć razrednika.

CHAT/ ČAVRLJANJE

 • Čavrljanje služi isključivo za osobnu komunikaciju između nastavnika i učenika!
  Učenik se uvijek može javiti na ovaj način, ako ima problem ili nejasnoću u gradivu, zadatku ili korištenju virtualne učionice.
 • Čavrljanje (chat) između učenika u virtualnoj učionici se ne preporuča, a ako postoji, ne smije sadržavati neprimjerene sadržaje, vrijeđanje i nasilje jer će u tom slučaju učeniku biti izrečena odgovarajuća pedagoška mjera.