Home Kultura POVRATAK IZ RIMA Gradski zboraši prepuni dojmova

POVRATAK IZ RIMA Gradski zboraši prepuni dojmova

PODIJELITE

Gradski zbor Franjo pl.Lučić vratio se iz Rima, s putovanja na kojem je nastupio u Hrvatskoj rimskoj zajednici, na proslavi sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima. Liturgijsko slavlje, kojeg je predvodio mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice, uz tridesetak svećenika koji su na službi ili na studiju u Rimu, gradski zbor obogatio je proslavu izvođenjem hrvatske zborske baštine. Slavlje je završeno kratkim koncertom, a na kraju je riječi zahvale uputio rektor zavoda Marko Đurin, istaknuvši kako će naš zbor ući u povijest, jer je prvi zbor koji je nastupio u crkvi Sv.Jeronima nakon gotovo dvije godine pauze, uzrokovane pandemijom.

Nakon nastupa u Crkvi Sv.Jeronima, članovi zbora nastavili su druženje i pjevanje na poznatim Rimskim trgovima, te su pozdravljeni od brojnih oduševljenih turista.
Članovi gradskog zbora su dan ranije sudjelovali i na audijenciji kod Pape Franje, na kojoj su također imali kratki nastup u spontanom pjevanju među brojnim vjernicima, koji su ih nagradili pljeskom. Zboraši posebno žele istaknuti da su na audijenciji bili pozdravljeni na hrvatskom jeziku, kao hrvatski hodočasnici.

„Vratili smo se iz Vječnoga Grada puni dojmova, na osobiti način obogaćeni duhovno i kulturološki. Sretni smo i ponosni da smo pronijeli ljepotu hrvatske zborske baštine u crkvenim prostorima, ali i na ulicama i trgovima Rima. Bilo je ovo putovanje za pamćenje, nakon dugo vremena bez nastupa. Pozivamo ljude, osobito mlade željne pjevanja, da se pridruže našem zboru u novoj sezoni i da postanu dijelom vesele družine koja promiče glazbu kao zvonku radost“ – izjavila je predsjednica gradskog zbora Franjo pl.Lučić Lidia Capković Martinek.

Gradski zbor Franjo pl. Lučić dobro je poznat Goričkoj, ali i široj javnosti. Započeo je s radom 1997. godine i u proteklih gotovo 25 godina stasao u respektabilan zbor toplog zvuka i profinjenog glazbenog izričaja. U proteklih 25 godina nastupao je na smotrama i natjecateljskim festivalima diljem Republike Hrvatske i Europe, na kojima redovito osvaja zlatna i srebrena odličja. Gradski zbor Franjo pl.Lučić je u dva navrata proglašen najboljim zborom zagrebačke županije. Zbor se odlikuje i aktivnostima na humanitarnim projektima, organizacijom koncerata za Zakladu Ana Rukavina, te za Hrvatsku ligu protiv raka, od koje je 2017. godine dobio i posebno priznanje u prigodi 50. obljetnice osnutka Lige.

Gradski zbor je do sada snimio 3 nosača zvuka: Missa Iubillaris, F.pl.Lučića, Adoramus Te Christe i CD sa Božićnim napjevima. Zbor broji 30-tak članova, umjetnička voditeljica od osnutka je prof.Dubravka Veliki.