Home Izdvojeno Potpisano! Počinje projekt ‘Velika Gorica – Grad zrakoplovstva’

Potpisano! Počinje projekt ‘Velika Gorica – Grad zrakoplovstva’

PODIJELITE

Grad Velika Gorica danas je službeno započeo projekt ‘Velika Gorica – Grad zrakoplovstva’ potpisivanjem Povelje prijateljstva između Grada Velike Gorice i subjekata iz zrakoplovnih djelatnosti koji djeluju na području Velike Gorice. Ideja projekta postoji već nekoliko godina, no ova povelja povezala je sve ideje i potencijale na jednom mjestu.

– Danas smo okupili zrakoplovnu obitelj na jednom mjestu, ovo je pravi početak projekta u kojem nas čeka puno aktivnosti. Za sada smo predstavili njih 15. Prvo nas čeka postavljanje zrakoplova na ulaz u Veliku Goricu kako bi i fizički označili naš grad kao Grad zrakoplovstva. U planovima je i jednu površinu opremiti dječjim parkom na temu zrakoplovstva, razna predavanja, stipendije. Krajnji cilj je izgradnja muzeja zrakoplovstva. – rekao nam je Juraj Odrčić, voditelj projekta.

Grad zrakoplovstva povelja KVG (2)

Povezanost Velike Gorice sa zrakoplovstvom u povijesti seže od sredine 20.stoljeća. Svjetla budućnost ovog projekta sagleda se i u investiciji gradnje novog putničkog terminala Franjo Tuđman, ali i svih drugih aktivnosti koje će nastati kao posljedica razvoja ovog projekta i zračne luke. Kada je Zračna luka počela s radom, Velika Gorica je imala tek 25 tisuća stanovnika, a sada ih ima trostruko više radi potencijala kojim je zračna luka doprinijela. Oko 2000 Velikogoričana već sada radi u zrakoplovnoj luci ili poslovima koje je ona donijela, a ovaj projekt namjerava taj broj još povećati.

– Naš grad je već više desetljeća poznat kao najveći zrakoplovni grad u Republici Hrvatskoj. Ne samo po međunarodnoj luci već i po svim sudionicima koji stvaraju zrakoplovstvo, od onih civilnih do vojnih, rekreativnih i odgojno obrazovnih. Okupili smo jedan veliki potencijal koji je svih ovih godina bio razlomljen, a sada se nalazi na jednom mjestu povezan ovom poveljom, jednom dobrom idejom koja ima svoj promotivni, poduzetnički, turistički i ekonomski karakter. – rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Grad zrakoplovstva povelja KVG (4)

Grad Velika Gorica u svojoj budućnosti želi biti prepoznat kao zrakoplovno središte Hrvatske te je upravo s ciljem takvoga brendiranja ovaj projekt pokrenut.

– U ovom projektu nije stvar samo materijalnih davanja već podrška u brendiranju grada što je za Veliku Goricu jedinstvena prilika. Mi radimo u deset gradova, no ovaj grad je poseban upravo zbog toga što desetak zrakoplovnih subjekata djeluje na ovom području. Svi skupa moramo djelovati i sudjelovati da zaista i postane Grad zrakoplovstva. – izjavio je Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Grad zrakoplovstva povelja KVG (3)

Izgradnja muzeja i ostvarivanje projekata dovest će do bolje prepoznatljivosti i povezanosti Grada s turistima.

– Rast smještajnih kapaciteta koji bilježimo proteklih godina povezan je s postojanjem Zračne luke. U sklopu ovog projekta računamo i na turiste koji će doći kao posjetitelji posebnih interesa koje interesiraju zrakoplovi i doživljaji vezani uz zrakoplovstvo. Zato smo dio ovog projekta i nastojimo potaknuti daljnji razvoj i aktivnosti. – rekla je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Povelju su potpisali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te predstavnici tvrtki Međunarodne zračne luke Zagreb, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Zračne luke Zagreb, Zrakoplovno-tehničkog centra Velika Gorica, zrakoplovnih prijevoznika Croatia Airlinesa i Trade Aira; obrazovnih ustanova Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina i Veleučilišta Velika Gorica te udruge Aeroklub Velika Gorica i Turističke zajednice Velike Gorice.

Grad Velika Gorica s glavnom hrvatskom zračnom lukom na svojem području, civilnim i vojnim zrakoplovstvom, tradicijom u zrakoplovstvu, efektima zračnog prometa na gospodarstvo i prihode Grada i stanovnika te ukupno najvećom koncentracijom zrakoplovnih djelatnosti na području jedne jedinice lokalne samouprave, ovim će se projektom potvrditi kao zrakoplovno središte Hrvatske.

zracna-luka