Home Izdvojeno Od ponedjeljka se prekida nastava u svim osnovnim i srednjim školama

Od ponedjeljka se prekida nastava u svim osnovnim i srednjim školama

Niti vrtići neće raditi

PODIJELITE

Od ponedjeljka se prekida nastava u svim osnovnim, srednjim školama te fakultetima u Hrvatskoj na period od dva tjedna, rekao je Andrej Plenković na konferenciji za medije.

“Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Oni koji nemaju, pogotovo kroz prvo razdoblje, škole će raditi. Ako nisu u mogućnosti osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školu. Nastavnici će biti u školama”, rekao je premijer Plenković.

Niži razredi imat će nastavu preko televizije

Na HRT3 televiziji prikazivat će se program za učenike od prvog do četvrtog razreda. “Program će biti po razredima i rasporedu, a pored toga razrednici trebaju biti u kontaktu s roditeljima. To će izgledati slično kao u razredu, ne treba očekivati nešto spektakularno, ali treba očekivati da to bude korisno. Za više razrede osnovne škole i učenike srednjih škola pripremili smo video materijale koji će se koristiti i to imamo pripremljeno za sljedeća dva do tri dana, no to će se sukcesivno dodavati”, izjavila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

HRT je također objavio kako se zadužuje omogućiti izvođenje nastavnog programa na daljinu, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja se zadužuje osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu.

Nastava preko televizije će pratiti kurikulume, a koristit će materijale obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijale izrađene posebno za tu priliku.

Učenici viših razreda nastavu će pratiti preko interneta

Dok će učenici nižih Za učenike viših razreda danas materijali na internetu
Državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak istaknula je kako će od ponedjeljka treći program HRT-a biti na raspolaganju učenicima nižih razreda koji u Istarskoj županiji neće od sutra ići na nastavu.

– Nismo željeli da djeca niže dobi budu na internetu, pogotovo samostalno bez roditelja, pa je prijedlog da nastava ide preko TV kanala. Testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo. Za učenike viših razreda i srednih škola već danas se mogu naći materijali na internetu. Apeliramo na roditelje da budu iz djecu, odnosno da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija – istaknula je.