Home Najave Poljoprivrednici, vratite praznu ambalažu za zaštitu bilja

Poljoprivrednici, vratite praznu ambalažu za zaštitu bilja

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

Vijest za sve poljoprivrednike sa područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba! Organiziran je odvoz prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Tu spada ambalaža od pesticida, ambalaža s ostacima pesticida, pesticidi kojima je istekao rok valjanosti, pesticidi kojima je istekla registracija ili dopušteno razdoblje za primjenu zaliha i ostatci škropiva.

Ambalaža koja se skuplja mora biti prazna (ovaj projekt ne pokriva skupljanje/zbrinjavanje neiskorištenih proizvoda), i pravilno isprana

Odvoz je u ponedjeljak, na sljedećim lokacijama:

 

Ispred Ureda Hrvatsko-poljoprivredne-šumarske savjetodavne službe Stara cesta 14 Vukovina 8.00 – 10.00
DVD Odranski Obrež (plato ispred) Obreška cesta 119 Odranski Obrež 10.30 – 12.00

 

korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo ovih tvrtki: Agroavant, Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, BayerCropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, PinusAgro, Stockton, SyngentaAgro.

Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena, pa se korisnici mole da se u svrhu pravilnog zbrinjavanja ambalaže ostalih tvrtki koje nisu dio projekta, obrate proizvođačima/uvoznicima tih proizvoda.

Osim toga, donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji donese otpad bez Pratećeg lista i Deklaracije neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista (Obrazac PL-O) mogu se kupiti u Narodnim novinama ili dobiti na licu mjesta od tvrtke C.I.A.K

Akcija “Prateći list”  namijenjena je svima koji proizvode za tržište i ulaze u sustav PDV-a, a imaju ambalaže navedenih proizvođača koje su dužni zbrinuti na zakonom propisani način. Prilikom preuzimanja prazne ambalaže, C.I.A.K. će za preuzetu količinu otpada posjedniku ovjeriti prateći list. Na taj način pravne osobe (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) imaju dokaz o pravilnom postupanju s praznom ambalažom sredstava za zaštitu bilja. Ovjereni prateći list pravne osobe su dužne pokazati inspektoru Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prilikom obilaska terena.