Home Izdvojeno POLICIJA UPOZORAVA! Pazite se provalnika, maštoviti su i nemaju suosjećanja

POLICIJA UPOZORAVA! Pazite se provalnika, maštoviti su i nemaju suosjećanja

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi.

PODIJELITE

Baš kao i u vrijeme ljetnih praznika i godišnjih odmora, početak nove godine vrijeme je kad pojačano “operiraju” provalnici i lopovi, pa nije ni čudo da je broj kaznenih djela u tom sektoru ponovo malo porastao u odnosu na prethodne mjesece. Policijska uprava zagrebačka na svojim je stranicama objavila upozorenje za građane i korisne savjete kako postupati sa sumnjivim osobama.

Tako ističu kako upravo te osobe mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući kako bi zadobili vaše povjerenje te ušli u kuću ili stan. Prevaranti se često koriste jednostavnim trikovima, a rizik je veći što je žrtva starije životne dobi.

“Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu”, poručuju iz Policije te podsjećaju građane da sve sumnjive slučajeve odmah prijave. “Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta…) a ako sumnjate na osobe koje vam se tako predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku”, apeliraju iz Policije

Preporuke
• Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
• Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
• Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
• Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite  odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
• Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.