Home Izdvojeno POGLEDAJTE Božić kak negda

POGLEDAJTE Božić kak negda

Film prikazuje običaje pripreme za Badnjak i Božić, te narodne običaje koji su nekad živjeli u našem, turopoljskom kraju

PODIJELITE

“Božić kak negda” film je autora Stjepana Šipušića- Kaze premijerno predstavljen prošli tjedan na gruntu obitelji Dianežević u Kurilovcu. Na istom se imanju film i snimao, a i njegovi su protagonisti vlasnici imanja, obitelj Dianežević; Stjepan i njegova supruga Snježana i mnogobrojni prijatelji, članovi folklornih društava. Film prikazuje običaje pripreme za Badnjak i Božić, te narodne običaje koji su nekad živjeli u našem, turopoljskom kraju. “To je bio naš život. Mi koji imamo više od 70 godina sjećamo se tih detalja, oni su živjeli s nama, tako su živjeli i naši stari i sad pokušavamo te naše uspomene i sjećanja, prema zapisima Josipa Kovačevića, ponovo oživjeti i filmski prikazati kako je to nekad bilo za Božić”, ispričao nam je autor filma.

Šipušić dodaje kako je “negda” zemlja bila osnova za hranu, obrađivala se i na koncu godine prinosili su joj se darovi. “Sve je dolazilo od zemlje. Vjerovalo se da u božićno vrijeme svi oblici prilaska svetku, kroz pšenicu ili slamu slave hranu, slave kruh koji je bio izvor života i blagostanja”, govori Šipušić.  Uz želju da se naglasi važnost hrane, velik dio filma ima duhovnu konotaciju, te upućuje na vjeru i crkvu jer Turopoljac u molitvi i kroz molitvu unosi svoje duhovno ozračje i živi svoju vjeru kroz običaje kroz cijelu godinu.

Film je pripreman gotovo godinu dana u suradnji s Produkcijskom kućom MediaM, kameru i montažu potpisuje Mario Žilec, a mi vam ga ovdje premijerno predstavljamo: