Home Izdvojeno Počinju Dani svetoga Vida u Mraclinu

Počinju Dani svetoga Vida u Mraclinu

Sve do nedjelje posjetitelje očekuju kulturni, zabavni i sportski događaji.

PODIJELITE

Kulturno-umjetničko društvo Dučec od 11. do 17. lipnja organizira u Mraclinu 13. Dane svetog Vida, manifestaciju koja posljednjih godina bilježi sve veći broj posjetitelja iz cijelog Turopolja, ali i šire.

– U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji prethode završnom nedjeljnom prošćenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, svetog Vida, ti su dani za Mraclin i Mraclince od davnina obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem – istaknuo je Matija Kos, predsjednik KUD-a ”Dučec”.

Manifestaciju večeras otvara predstava Pučkog kazališta OSS-a ”Buševec”. U Društvenom domu Mraclin odigrat će ”Svoga tela gospodar” s početkom u 20.30 sati.

Sutrašnji dan je u potpunosti posvećen djeci koja će se natjecati u više starih igara poput skakanja u vreći, potezanja užeta, igre s loptom, a najbrži i najspretniji timovi bit će nagrađeni. Dječje sportske igre održat će se na Jančetovom gruntu počinju u 18 sati, a prijave se primaju pola sata ranije.

U srijedu će se održati večer pod nazivom ”Priča o sestri Anđeli” u Zgradi u 20.30 sati. Medicinska sestra Anđela Lovreković (1911.-1982.) po završetku škole došla je u Mraclin, gdje je ostvarila cjelokupni radni staž te se ondje i trajno nastanila. Bila je jedan od pionira udomiteljstva u Hrvatskoj i oslonac mjesnog društvenoga života, osobito među ženama. O njenom životu kao i značaju sestrinskoga rada, osobito na selu, govorit će gosti iz Zagreba prof. dr. sc. Jadranka Božikov. prof. dr. sc. Željko Dugac, bacc. med. techn. Sanda Franković i mag. med. techn. Josipa Bišćan.

Na tamburaškoj večeri u četvrtak 14. lipnja na pozornici Društvenog doma u 20.30 sati izmjeniti će se sedam mraclinskih sastava s preko 40 tamburaša, ali i tamburašica. To su TS Dobre duše, TS Modra Galica, TS Alibi, TS Lajbeki, TS Takt, TS KUD-a Dučec, ŽTS KUD-a Dučec ”Srećice” i Pero Rogan.

Petak je Večer vokalnih sastava na kojoj će nastupiti Vokalisti svetog Josipa iz velikogoričke župne crkve, ženska klapa Kolapjanke iz Siska, klapa Bošket iz Zagreba te ženska vokalna i tamburaška skupina KUD-a Dučec. Možete ih pogledati i poslušati također u Društvenom domu u 20.30 sati.

U subotu 16. lipnja proslavit će se 130 godina djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mraclin, osnovanog 1888. godine, samo osamnaest godina nakon zagrebačkog. DVD Mraclin djeluje kao škola solidarnosti kroz koju su prošle generacije Mraclinaca, pa se zna reći kako nema kuće u selu koja nije dala vatrogasca. A obljetnička proslava podsjeća nas i na velike natjecateljske uspjehe DVD-a Mraclin – naslove prvaka Europe u Kölnu (1980.). i Luksemburgu (1982.). Svečano postrojavanje je u 16 sati nakon čega slijedi mimohod kroz Mraclin, a potom i svečana sjednica DVD-a.

foto: Suzana Vinetić

U nedjelju 17. lipnja, održat će se mise u 11 i u 17 sati, a KUD ”Dučec” imat će završni koncert  uz goste iz KUD-a ”Gradići” u 18.30 sati ispred DVD-a Mraclin.

– Stoljetna tradicija obilježavanja dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko prošćenje. – Dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu, ujedno i prilika da u našem selu ugostimo prijatelje i susjede iz okolnih mjesta – zaključio je predsjednik KUD-a ”Dučec”, Matija Kos.